Kapadokya Festivalleri

İç Anadolu’nun ünü her yere yayılmış bölgesi Kapadokya güzelliğiyle insanları hayran bırakmaktadır. Bunun birçok sebebi vardır. Başta ise hiçbir yerde göremeyeceğiniz sayıda peri bacaları başta gelmektedir. Bu yöreyi tanıtan ve sevdiren doğal güzelliği ve derin tarihidir. Hiç şüphesiz Hititlilerden süregelen tarihi insanda merak uyandırmaktadır. Kapadokya Vadilerinin ise beyaza ve kızıla boyanmış taş duvarlarıyla gün doğumu ve batımında seyrine doyulmamaktadır. Bu yüzden de her yıl kendisine aşık binlerce turisti ağırlamaktadır. Kapadokya Gezilecek Yerlerin yanı sıra bölgenin de eğlence merkezi olarak bilinmektedir. Çünkü bu yöre kültürü ve sanatıyla pek çok ünlü ozanın yetişmesine vesile olmuştur. Kapadokya Festivalleri sayesinde hem onları anmak hem eğlenmek için fırsat yaratmaktadır. Kapadokya Festivalleri yalnızca kültür ve sanatla sınırlı da değildir. Spordan tutun damak tadına düşkünlere kadar pek çok etkinliğe ev sahibi olmaktadır.  İşte size sayabileceğimiz birkaç Kapadokya Festivalleri: Balon Festivali, Şarap Festivali, Müzik Festivali, Gözlem Festivali, Spor Şenliği, Bisiklet Festivali.

Kapadokya Festival Tarihleri

Söz konusu Kapadokya olunca her an şaşırmaya hazır olun. Bu bölge tarih, kültür, sanat, estetik, mimari ve doğal güzellik bakımından eşsizdir. Tüm bu güzellikleri kutlamak adına ise pek çok etkinlik düzenlenmektedir. Katılmayı düşünenler için Kapadokya Festival Tarihlerini derleyip toparladık:
  • Nevşehir Festivalleri
  • Hacı Bektaş-i Veli Anma Töreni – (16-18 Ağustos)
  • Atatürk’ün Hacıbektaş’a Gelişi (22-23 Aralık)
  • Türkmen Sofrası Şöleni (16-22 Eylül)
  • Nevşehir Ürgüp Bağbozumu Festivali (3-5 veya 4-6 Ekim)
  • Nevşehir Uluslararası Şarap Yarışması (2-6 Haziran)
  • Çat Kasabası Kültür ve Sanat Şenlikleri (30 Mayıs)
  • Göreme Cirit Oyunları (13-14 Haziran)
  • Kapadokya Kültür ve Turizm Festivali (26-28 Haziran)
  • Doğala Köyü Erdaş Dağı Yayla Şenlikleri (Haziran 4.Haftası)
  • Mustafa paşa Kültür ve Sanat Festivali (01-02 Temmuz)
  • Yeşilöz Köyü Kültür Şenliği (Temmuz 3.Haftası)
  • Karacaşar Kasabası Kültür Şenlikleri ve Buzağı Yarışması (Ağustos 1.Haftası)
  • Kaymak Festivali (14 Ağustos)
  • Uluslararası Avanos Turizm El Sanatları Festivali (31 Ağustos – 02 Eylül)
  • Unutulan Göreme Tatları Yemek Yarışması (Eylül 4.Haftası)
  • Ulusal Kapadokya Fotoğraf Yarışması (Aralık)
Kapadokya Festivalleri

Kapadokya Festivalleri

Kapadokya Festivalleri Programı

Yazı dizimizin bir önceki bölümünde Kapadokya’da gerçekleşen etkinlik tarihlerine dair bilgi verdik. Yazının bu bölümünde Kapadokya Festival Programı hakkında bilgi edinmek isteyenler için bir çerçeve oluşturacağız. Aslında bu bölge bilindiği üzere tam bir kültür beşiğidir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bu doğal güzellikte festival sayesinde bir araya tekrar gelmektedir. Bazı yıllar kamp ve konserlerin bir arada bulunduğu Kapadokya Festivalleri düzenlenmektedir. Bu etkinliklerde bölgede dilerseniz kamp yapabilir veya otellerde konaklayabilirsiniz. Festival gün doğumunda güneşi selamlamak ve meditasyon yapmak isteyenlerin bir araya gelmesiyle başlamaktadır. Daha sonra bir dizi konser gerçekleşmektedir. Ayrıca gastronomiyle ilgilenenler içinde pek çok etkinlik düzenlenmektedir Kapadokya Festival Programı müzik, sanat, gastronomi ve daha pek çok etkinlikle dolu dolu geçmektedir.

Kapadokya Uluslararası Sıcak Hava Balon Festivali

Kapadokya Uluslararası Sıcak Hava Balon Festivali belki de bu sayılan etkinlikler arasında en öne çıkan festivaldir. Çünkü Kapadokya Festivalleri dediğimiz zaman ilk akla gelen sıcak hava balonları ve peri bacalarıdır. Devasa renkli balonların peri bacalarının üzerinden süzülmesi masalsı bir görüntü oluşturur. İşte bu masalın en şenlikli hali Sıcak Hava Balon Festivali sırasında gerçekleşmektedir. Zaten Kapadokya Turu yapmak isteyenler gün doğumunda bu şöleni mutlaka izlemek isteyecektir. Fakat festival günü bölgede bulunan neredeyse bütün balonlar havalanmaktadır. Gökyüzü rengarenk balonlarla dolup taşmaktadır. Bu görsel şöleni izlemek için tahmini Kapadokya Uluslararası Sıcak Hava Balon Festivali tarihi 27 Ağustos 2022 Cumartesidir.

Hacı Bektaş-i Veli Anma Töreni

Anadolu topraklarının en önemli isimlerinden bir Hacı Bektaş-i Veli’dir. Kapadokya’da yaşayan Hacı Bektaş-i Veli önemli fikir insanı ve İslam filozofudur. Bugün bile Bektaşi adında kendini takip eden ve öğretilerini uygulamaya çalışan insanlar bulunmaktadır. Anadolu’nun 13. Yüzyılda İslamlaşmasında önemli katkıları bulunmaktadır. Bu yüzden her yıl Hacı Bektaş-i Veli Anma Töreni düzenlenmektedir. Kapadokya Festivalleri arasında sayamasak da bölge için çok önemli bir törendir. Onun bu topraklara olan katkısını anmak ve öğretilerini hatırlamak amacıyla tören Kapadokya’da gerçekleşmektedir. Tören boyunca konu üzerinde semineler, sergiler, tiyatro, semah ve konserler düzenlenmektedir. Hacı Bektaş-i Veli Anma Töreni ve Kültür Sanat Etkinlikleri 16-22 Ağustos arasında Nevşehir Hacı Bektaş’ta düzenlenmektedir.
Kapadokya Festivalleri

Kapadokya Festivalleri

Nevşehir Ürgüp Bağbozumu ve Balon Festivali

Kapadokya’nın en önemli yerleşim yerlerinden biri de Ürgüp’tür. Ürgüp Belediyesi tarafından genelde her yıl Eylül veya Ekim ayında Nevşehir Ürgüp Bağbozumu ve Balon Festivali düzenlenmektedir. Festivalin amacı Ürgüp’ün neredeyse 5 bin seneye dayanan bağcılık faaliyetinin kutlanmasıdır. Burada yetiştirilen üzümler sayesinde Kapadokya şaraplarının namı dört bir yanan yayılmıştır. Burada festival boyunca yerli halkın köylerinde yetiştirdiği ikramlıklar bulunmaktadır. Aynı zamanda bölgenin en önemli turizm etkinliği olan sıcak hava balonları festivali süslemektedir. Ayrıca festivalde konserler, resim sergisi ve yarışmalar da festivalde yer almaktadır. Kapadokya Festivalleri arasında yer alan bu etkinlikle bölgenin ruhunu tanımak mümkün olacaktır.

Kapadokya Festivalleri Türkmen Sofrası Şöleni

Söz konusu Kapadokya için medeniyetlerin beşiği demiştik. Hititlilerden bu yana pek çok medeniyete kucak açmıştır. Malazgirt Zaferinden sonra bölge Türkleşmeye başlamıştır. Burada Hristiyan toplumla birlikte huzur içerisinde yıllarca yaşamışlardır. Nevşehir Kapadokya Festivalleri arasında gastronomi dünyasına hitap eden Türkmen Sofrası Şöleni de birçok insanı aynı sofrada birleştirmektedir. Şölende Türkmen çadırı kurulmaktadır. Folklor gösterileri, mehteran takımı ve konserler gibi sanatsal etkinlikler bulunmaktadır. Şölen 16-22 Eylül arasında düzenlenmektedir.

Kapadokya Festivalleri Göreme Cirit Oyunları

Kapadokya’ya Güzel Atlar Ülkesi dendiğini söylemiştik. Bozkırın atları bu coğrafyada sıkça görülmektedir. Aynı zamanda Türklerin ilk zamanlardan beri atçılık sporuna düşkün olduğu da bilinmektedir. Bu sporu yaşatmak adına Göreme Cirit Oyunları düzenlenmektedir. Cirit, at üstünde iki takımın ellerinde cirit atarak oynadığı bir oyundur. Aynı zamanda bu oyunu renklendirmek adına yöresel folklor oyunları da oynanmaktadır. Bu oyunları Kapadokya Festivalleri arasında spor alanına ilgi duyanlar özellikle takip etmelidir.

Göreme Balon Turu

Kapadokya Gezi Rehberi

Nevşehir Kapadokya Festivallerine katılacak olanlar tabi ki bölgeyi gezmek de isteyecektir. Bunun için ayrıca yazımızda Kapadokya Gezi Rehberi hazırladık. Peri bacalarının evi Kapadokya dört mevsim farklı güzelliklere bürünmektedir. Kışın beyaz örtüyle kaplanan Kapadokya Vadileri, baharda üzüm bağlarıyla yeşillenmektedir. İç Anadolu’nun bu mistik yeri hem doğal güzelliği hem tarihiyle insanı büyülemektedir. Çoğu zaman Kapadokya Turu yapmak isteyenler seçenekler arasında kararsız kalmaktadır. Çünkü Kapadokya Balon Turu’ndan, özel yürüyüş turlarına tutun da çömlek yapımı etkinliklerine varana kadar pek çok ilgi çekici şey bulunmaktadır. Ayrıca beş ile yayılan bu coğrafyanın her yeri birbirinden ayrı özelliğe sahiptir. Bu mekanlarda safari yapmak da mümkündür. Kapadokya ATV Turu, at turu veya deve turu ile vadiler arasında safariler de düzenlenmektedir. Dediğimiz gibi hem gezilecek yerler hem de yapılacak etkinlikler burada sınırsızdır.  Bu yüzden sizler için hazırladığımız Kapadokya Gezi Rehberi’nin yararlı olacaktır. Yazının sizlere Kapadokya’ya ilk ulaşımdan son güne kadar rehberlik edeceğini umuyoruz.  Hazırsanız detayları paylaşalım.

Kapadokya Nerede?

Kapadokya’nın Türkiye’nin İç Anadolu bölgesinde bulunmaktadır. Neredeyse beş ilin sınırına yayılan geniş bir coğrafya olsa da çoğunluk olarak Nevşehir’dedir. Bu yüzden Kapadokya Turu yapmak isteyenler direk Nevşehir’e gelmelidir. Nevşehir de İç Anadolu bölgesinin tam ortasında bulunduğu için ulaşım oldukça kolaydır. İster havadan ister karadan ulaşım sağlanabilmektedir.

Kapadokya’ya Nasıl Gidilir?

Söz konusu Kapadokya’ya Nasıl Gidilir? İster özel araç veya otobüs ile kara yoluyla isterseniz hava yoluyla Kapadokya’ya ulaşım mümkündür. Özel araç ile İstanbul’dan yola çıktığınızda Ankara üzerinden Nevşehir yolu 8 saat sürmektedir.  Eğer Kırıkkale- Kırşehir güzergahını da seçerseniz hemen hemen aynı saatte Nevşehir’e ulaşabileceksinizdir. Zaten otobüs ile pek çok firma hizmet vermektedir. Kapadokya’ya Uçak ile Ulaşım yapmayı düşünüyorsanız Kayseri Havalimanı’na inmeniz gerekmektedir. Düzenli olarak her gün bu havalimanına iniş gerçekleştirilmektedir. İstanbul’dan aktarmasız bu havalimanına uçuş süresi 1 saat 20 dakika sürmektedir. Nevşehir Havalimanı’na ise Çarşamba, Cuma ve Pazar günleri uçuşlar bulunmaktadır. Yalnız unutmamanız gereken bir nokta her iki havalimanından da şehir merkezine aktarma yapmanız gerekmektedir. Onun içinde bu hizmeti veren havalimanında pek çok firma bulabilirsiniz.

Kapadokya Gezi Haritası

Kapadokya’nın görülmesi gereken önemli noktaları vardır. Bahsettiğimiz alan geniş bir coğrafya olduğu için tabi bunları bir günde görebilmek de mümkün değildir. Kapadokya Gezi Haritasına göz atmak gerekirse Göreme, Ürgüp, Avanos, Ihlara’nın öne çıktığı görülmektedir. Göreme, Avanos ve Ürgüp arasında kalan bölgeler de dikkat ederseniz bağlantıların vadilerle kurulduğunu göreceksinizdir. Zaten Kapadokya Özel Yürüyüş Turu da bu vadilerde gerçekleştirilmektedir. Baktığımız zaman bu konuda en yoğun bölge Göreme olarak görülmektedir. Bu yüzden de UNESCO’nun da koruma altına aldığı Göreme Milli Parkı ve Kapadokya gezilecek ilk yerler arasındadır. Kuzeyde kalan Avanos bölgesi ise Hititlilerden kalma çömlek sanatını yaşatmak ile ünlüdür. Doğu bölgesinde yer alan Ürgüp’ü ise sık sık Türk televizyon dizilerinde görülmektedir.  Peri bacaları ve taş konaklarıyla bütünleşen harika bir mimariye sahiptir. Kapadokya’nın güneyine doğru ise haritada yer altı şehirleri görülmektedir. Burada tarihin toprak altında kalan şehirlerini gezebilirsiniz. Hemen yakınında bulunan Ihlara Vadisi ise derinliği ile insanı heyecanlandırmaya yetmektedir.
Kapadokya Festivalleri

Kapadokya Festivalleri

Kapadokya Gezi Turları

Kapadokya’yı keşfetmek isteyenler için düzenlenen pek çok özel tur programı bulunmaktadır. Biz de sizler için Kapadokya ile ilgili gezi yazısı hazırladık. Genellikle Kapadokya Gezi Turları katılacağınız süreye veya konsepte göre değişmektedir. Örneğin safari yapmak isteyebilir veya yürüyüş yapmak isteyebilirsiniz. Yapmak istediğiniz aktivite ve görmek istediğiniz yere göre pek çok seçenek bulunmaktadır. Genellikle bu gezi turları profesyonel rehberler eşlik etmektedir. Tur boyunca ulaşım, öğlen yemeği ve müze giriş ücretleri de ücretsiz olmaktadır. Bu avantajları yüzünden de Kapadokya Gezi Programı ziyaretçilerinin bütçesini rahatlattığı için çok sık tercih edilmektedir. Çok kısıtlı vakti olan turistler içinde Günübirlik Kapadokya Turu gezi planı bulunmaktadır. Sabah erken saatlerde başlayan bu turlar yaklaşık 8 saat sürmektedir. Seçeceğiniz tura göre önemli vadiler, yer altı şehirleri, kiliseler ve yerleşimler gezilmektedir. Bir günde bu coğrafyayı tamamen gezmek mümkün olmasa da tanımak böylece mümkündür.
Örneğin düzenlenen Kapadokya Kırmızı Tur ile Göreme bölgesini tanımak mümkün olmaktadır.  Dervent Hayal Vadisi’nden başlayarak Avanos’ta Çanak Atölyelerine uzanan bu turda turistler görsel ve sanatsal anlamda doymaktadır. Bir diğer örnek olarak Kapadokya Özel Yürüyüş Turları ile önemli vadiler gezilmektedir. Vadi içlerindeki önemli tarihi mekanlar ve doğal güzellikler keşfedilmektedir. Buna ek olarak vadilerde safari yapmakta mümkündür. Kapadokya At Turu, deve turu veya ATV turu ile geziler yapılmaktadır.

Kapadokya Gezi Rotası

Söz konusu Kapadokya’ya gelmeden önce şüphesiz bir gezi planı yapılmalıdır. Çünkü her bölgede eminiz ilginizi çekecek bir şeyler bulacaksınızdır. Bu yüzden Kapadokya Gezi Rotası aklınızın karışmaması için önemlidir. Haritada da gördüğünüz üzere Kapadokya’yı dilerseniz kuzey veya orta bölgelerinden gezmeye başlayabilirsiniz. Dilerseniz Göreme’de Gezilecek Yerler listenizi Avanos’a doğru oluşturabilirsiniz. Böylece pek çok vadiyi ve kiliseyi görebilirsiniz. Veya Göreme’den başlayarak güneye doğru yer altı şehirlerinde turu tamamlayabilirsiniz. Bazı gezginler ise yolculuğa yer altı şehirlerinden başlayarak Göreme veya Ürgüp’e doğru yönelmektedir. Yer altı şehirleri genelde saat 17.00’e kadar ziyarete açıktır.

Kapadokya Gezi Fiyatları

Kapadokya gezi fiyatları yapacağınız etkinliğe, kişi sayısına ve süreye göre değişmektedir. Örneğin grup halindeki gezi fiyatları 400 TL’den başlarken özel turlarda bu fiyat 2 kişi için kişi başı 1500 TL’ye çıkabilmektedir. Safari yapmak isteyenler içinde gün içerisindeki saat dilimi önemlidir. Örneğin gün doğumunda deve turu 425 TL iken gün içindeki 1 saatlik tur 275 TL olmaktadır. Kapadokya At Turu’nda ise fiyatlar saatlik belirlenmektedir. 250-550 TL arasında turlar düzenlenmektedir.

Kapadokya’da Ne Yenir?

Sizde mi bir yere gidince oranın en lezzetli yemeğini arayanlardansınız? Bu kadar geniş bir coğrafyadan bahsedip restoranlarına değinmezsek olmaz. Öncellikle akıllarda ki şu Kapadokya’da Ne Yenir sorusunu cevaplayalım. Kapadokya’da deyince ilk akla gelen şüphesiz testi kebabıdır. Özellikle sunumu turistlerin ilgisini çekmektedir. Daha önce bahsettiğimiz gibi çömlekçilik burada çok eski bir gelenektir. Hal böyle olunca çömleklerde pişen yemeklerin lezzeti de bir başka olmaktadır. Avanos çömleklerinde sebzeli etli bir kebap pişirilmektedir. Ağır ateşte pişen etler yumuşacık olduğu için çok sevilmektedir. Sunumda ise testinin masada kırılması müşterileri neşelendirmektedir. Yani Kapadokya’ya uğrarsanız testi kebabı yemeden geçmeyin derim.

Nevşehir

Antalya’dan Kapadokya Gezi Turları

Kapadokya’ya pek çok şehirden özel gezi turları düzenlemektedir. Antalya’dan Kapadokya Gezi Turlarını kısaca anlatmak gerekirse genelde 4 gün sürmektedir. Gezi boyunca Hacıbektaş-ı Veli Türbesi, Uçhisar Kalesi, Güvercinlik Vadisi, Göreme Açık Hava Müzesi, Üç Güzeller, Hayal Vadisi, Paşabağlar, Avanos, Ihlara ve Derinkuyu görülmektedir. Gece Antalya’nın Serik, Manavgat, Alanya üzerinden katılımcılar alınmaktadır. 9 saat süren bir yolculuk olacaktır. İkin gün  Göreme Açık Hava Müzesi ile gezi başlamaktadır. Buradan sonra Göreme’nin diğer önemli gezilecek yerleri ziyaret edilmektedir. 3. Gün önemli bir yerleşim yeri Çavuşin Köyü ziyaret edilmektedir. Son gün ise Kapadokya Balon Turuna katılmak isteyenler için kişi sayısına göre tur düzenlenmektedir. Son olarak Derinkuyu Yeraltı şehri ziyaret edilmektedir.

Adana Çıkışlı Kapadokya Turu

Adana Çıkışlı Kapadokya Turu genelde 1 gece 2 gün sürmektedir. İki şehir arasındaki mesafe kısa olduğu için cumartesi sabah hareketle tüm gün geziye yeterince süre ayrılmaktadır. Nevşehir’e güney tarafından giriş yapılmaktadır. Bu yüzden ilk gün gezi Ihlara Vadisi, Derinkuyu Yeraltı Şehri’nden başlamaktadır. Daha sonra Ürgüp ve Avanos sırasıyla ziyaret edilmektedir. İkinci gün Göreme Açık Hava Müzesinden başlayarak önemli başka yerler ziyaret edilmektedir. Günün sonunda Adana’ya dönüş yolcuğu başlamaktadır.

Ankara Kapadokya Gezi Planı

Düzenlenen turlarda Ankara Kapadokya Gezi Planı ise şu şekildedir. İlk gün Ihlara Vadisi, Yeraltı Şehri, Paşabağları gezilmektedir. Gün sonunda akşam yemeği Kapadokya Türk Gecesi ile yapılmaktadır. Bilmeyenler için Kapadokya Türk Gecesi hakkında kısa bir bilgi verelim. Anadolu’ya ait gösterilerin düzenlendiği özel mağara restoranlar bulunmaktadır. Gösteri esnasında akşam yemeği yenmektedir.  İkinci gün ise balon, ATV veya deve turuna isteyenler katılabilir. Ayrıca bugün Göreme Açık Hava Müzesi ve Hacıbektaş-ı Veli Dergahı gezilecektir.

İstanbul Çıkışlı Kapadokya Gezisi Gezi Programı

İstanbul çıkışlı Kapadokya gezisi gezi programı ise şu şekilde gerçekleşmektedir. İlk gün belirli noktalardan katılımcılar alınmaktadır. 2.gün gezi Ihlara Vadisi’nden başlamaktadır. Daha sonra Narlıgöl, Derinkuyu Yeraltı Şehri ve Ürgüp ziyaret edilmektedir. 3. Gün Göreme, Paşabağ, Hacıbektaş-ı Veli Türbesi ziyaret edilmektedir. Dilerseniz bugün balon turuna da katılabilirsiniz.

Kapadokya’ya Gideceklere Tavsiyeler

Birkaç tane Kapadokya’ya Gideceklere Tavsiyelere yer vereceğiz. Öncelikle Kapadokya Gezilecek Yerler o kadar fazla ki tavsiyemiz rahat bir yürüyüş ayakkabısı tercih etmeniz. Özellikle yaz aylarında gezi düşünüyorsanız su şişenizi de eksik etmemelisiniz. Bir diğer tavsiye fotoğraf çekmediğiniz her an içinizden pişman olabilirsiniz. Bu yüzden power bank almayı unutmayın. Rotanıza karar vermeden önce Kapadokya Gezi Rehberine göz atmayı unutmayın. Hepinize iyi tatiller dileriz.
Leave A Comment