Soğanlı Vadisi Kapadokya Yeşilhisar Gezi Rehberi

Bereketli doğasıyla, tarihin derinliklerinden çıkmış ve rüzgârın gücüyle şekillenmiş bir coğrafyada büyülü bir yolculuğa çıkmaya hazır mısınız? Size binlerce yıl öteden seslenen Kapadokya, dini ve kültürel zenginliklerinin keşfedilmesi için her sene misafirlerini heyecanla bekler. Bu ilgi çekici topraklar, pek çok doğa olayına ve medeniyete tanıklık eder. İşte Kapadokya’yı Türkiye’de özel kılan da bu yaşanmışlıklardır. Kapadokya’nın görenleri hayrete düşüren peri bacaları, mükemmel mimariye sahip yeraltı şehirleri ve adım adım keşfedilmesi gereken vadileri… Kapadokya vadilerini süsleyen kiliseler, camiler, manastırlar ve merak uyandıran birçok tarihi eserle size geçmişin kapılarını aralar. Yazımızda Kapadokya’nın göz bebeği vadilerinden biri olan Soğanlı Vadisi detaylıca anlatılmaktadır. Vadinin her bir köşesini gezmiş ve önemli eserlerini yakından tanımış gibi hissetseniz de yazının sonunda Kapadokya’ya gitmek için can atacağınıza eminiz.

Kayseri Soğanlı Vadisi Nerede?

Soğanlı Vadisi, Kayseri ilinin sınır ilçesi olan Yeşilhisar’da konumlanmaktadır. Bu sebeple bazı kaynaklarda Kapadokya Soğanlı Vadisi, Kayseri Soğanlı Vadisi olarak da geçer. Herkes Kayseri Soğanlı Vadisi yol tarifi ve kaç km sorularını merak etmektedir. Tam olarak Yeşilhisar İlçesi’nin Soğanlı Beldesi’nde sevimli bir mahallede yer alır. Vadi yaklaşık olarak 25 kilometrelik bir alanı kaplar. Bu 25 kilometrelik alanda koskoca bir tarih gizlidir. Şimdi o tarihi keşfetme vakti.

Kapadokya Yeşilhisar Soğanlı Vadisi

İlk yaşam belirtisini 6-7. yüzyıllarda gösteren Soğanlı Vadisi Kayseri, Roma ve Bizans İmparatorluklarına ev sahipliği yapar. Bölgede Bizans dönemine ait olduğu bilinen birçok kilise ve mezar yer alır. Bunun yanı sıra, zaman içerisinde kaybolduğu düşünülen 50’den fazla mezar olduğu araştırmacılar tarafından söylenir. M.S. 1200-1300’lü yıllarda Bizanslılardan geri alınan kasaba Türklere yuva olur. Topraklarında Hristiyanlık inancına ait pek çok eser bulunduran Soğanlı Vadisi, Müslümanlara ait ibadethaneleriyle de dikkat çeker.

Soğanlı Vadisi, Kapadokya’nın genelinde olduğu gibi doğanın kusursuz işçiliğinin göz doldurduğu bir coğrafyadır. Yaklaşık olarak 1,5- 2 saat civarında adım adım keşfedebileceğiniz Yeşilhisar nüfusu ortalama 400 kişidir. Kapadokya Soğanlı Vadisi kalabalık şehirlerinden gürültüsünden sıyrılıp, kendinizi doğanın kollarına bırakmanız için bulunmaz bir fırsattır.

Kapadokya Soğanlı Vadisi

Kapadokya Soğanlı Vadisi

Soğanlı Vadisi’nde Gezilmesi Gereken Yerler

Soğanlı Vadisi’nde misafir ziyaretine açık olan 15 kilise bulunmaktadır. Bu kiliseler dışında birçok kilisenin de kayıp olduğu bilgisi mevcuttur. Turumuza kiliselerle başlayıp Yeşilhisar Soğanlı Vadisi’nin en özel yerlerinden sizlere kesitler sunacağız.

1.    Tokalı Kilisesi:

Tokalı Kilisesi, bölgenin bilinen en eski kilisesidir. 4 mekândan oluşur. Genişliği ve tonozlu yapısıyla dikkat çeken kilisenin girişinde ziyaretçileri 50 basamaklı bir merdiven karşılar. Duvarlarında Hz. İsa’nın hayatını anlatan tasvirler mevcuttur. Aynı zamanda duvarları süsleyen tüm anlatılarda mavi renk baskındır. Tokalı Kilisesi’nin en dikkat çeken özelliği de bu mavi rengidir. Aynı zamanda bu özelliğiyle diğer kiliselerden ayrışır. Resimleri büyük ölçüde hasar gören kilisenin hayatta kalan kısmını görebilmeniz için acele etmenizi tavsiye ederiz.

2.    Karabaş Kilisesi:

Karabaş Kilisesi, Roma Dönemi’nin izlerini taşır. 4 bölümden oluşan kilise, İncil’den sahnelere duvarlarında yer verir. İsa’nın doğumu, çarmıha gerilişi, vaftiz edilişi, İsa’nın hayatına dair önemli birçok sahne Karabaş Kilisesi’nin duvarlarını süsler. 12 havarinin resimleri de kilise duvarlarında mevcuttur. Aynı zamanda kilisede 4 adet mezarlık nişi bulunmaktadır. Bunun yanı sıra kilisenin duvarlarında bulunan bir yazıtta; kilise duvarlarının 1061 yılında İmparator Konstantinos Doukas döneminde yaşayan Komutan Mikhail Skepidis, Rahibe Katherina ve Keşiş Nphonos tarafından süslendiğinden bahsedilmektedir. Kilise tüm bu yönleriyle bölgenin sanat yönü en yüksek dini yapıtıdır. Kilisenin dışındaysa çok sayıda oda mezarlar ve şapeller bulunur. Karabaş Kilisesi, Soğanlı Köyü’nün kuzeye uzanan vadisinin sağ tarafında konumlanmaktadır.

3.    Saklı Kilise:

Saklı Kilise, Karabaş Kilisesi’nin alt katında bulunan bir yapıdır. Girişinin yıkılmış olmasından dolayı 1957 yılında ancak keşfedilebilmiştir. Bu sebeple de adı Saklı Kilise olarak anılmaktadır. Kapadokya’da benzeri pek görülmeyen kaya bir kilisedir. Saklı Kilise’nin duvarlarını süsleyen resimlerin sıva üzerine değil de direkt ana kaya üzerine yapılması öne çıkan özelliklerinden biridir. Aynı zamanda bu resimlerde kırmızı rengin hakimiyeti de dikkat çekmektedir. 11. yüzyıla tarihlendiği düşünülen kilisenin duvarlarında İncil’den pek çok anlatı vardır. Bunlardan bazıları; Dua Sahnesi, Meryem’e Müjde, İsa’nın Doğumu, İsa’nın Mabede Takvimi, Vaftizci Yahya’nın Görevlendirilmesi, İsa’nın Vaftizi, İsa Çarmıhta ve Meryem’in Ölümü olarak sıralanabilir. Tüm sahneler çok iyi bir şekilde muhafaza edilmiştir. En iyi görünüme sahip olanıysa Veronica’nın Yüz Örtüsü ’dür. Ayrıca Saklı Kilise’nin bir diğer özelliği de tavanını kaplayan süslü bir haç resmine sahip olmasıdır. Kimi kaynaklarda Ermeni Kiliselerini andırdığını kimi kaynaklardaysa Mezopotamya Kiliselerine benzediği söylenir. Bu saklı kalmış gizemi çözmeniz için Kapadokya sizi bekliyor.

4.    Tahtalı Kilise:

Tahtalı Kilisesi, Soğanlı Köyü’nden batıya doğru uzanan vadinin bitiminde yer alır. Aziz Barbara Kilisesi olarak da anılan kilise, duvarlarında çok sayıda aziz tasvirleri barındırır. Bunun yanı sıra Tahtalı Kilise, Soğanlı Vadisi’nde yer alan kiliselerin arasında en iyi korunmuş fresklere sahip kilisedir. Duvarlarında Peygamberlerin Görünümü, Deesis, Müjde, Ziyaret, Bakireliğin İspatı, Beytüllahim’e Yolculuk, Doğum, İsa’nın Cehenneme İnişi, Yedi Uyuyanlar ve aziz tasvirleri kiliseyi süsler.

5.    Kubbeli Kilise:

Kubbeli Kilise, Soğanlı Köyü’nden kuzeye uzanan vadinin sol yamacında konumlanmaktadır. Bölgenin en özel ve meşhur kilisesidir. Bu ayrıcalığı kubbesinin, büyük bir peri bacasının içerisine özenle yontulmasından gelir. Kilisede bulunan fresklerin üzerinde yer alan İncil’den sahneler diğer kiliselerle benzerlik gösterir. Kilisenin iç kısmında koridorlar, tüneller ve dehlizler mevcuttur. İki kattan oluşan kilise son haline 14. yüzyılda kavuşur. Kilisenin bir diğer ilginç yanı akustiğidir. Çünkü akustiğinin nereden geldiğinin sırrı çözülememiştir.

Soğanlı Vadisi

6.    Eski Cami:

Eski Cami, Soğanlı Vadisi’nin kuzey tarafında kalan Güzelöz Köyü’nde yer alır. 6. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Eski Cami, geçmişte Hagios Eustathios adında bir kiliseymiş. Şimdiyse Müslümanlara hizmet eden bir ibadethanedir. Hristiyanlığa dair derin ve yoğun izler taşıyan Kapadokya, Türk ve Müslümanlara ait hikayeler de barındırır.

7.    Sultan Sazlığı Sulak Alanı:

Yeşilhisar İlçesi’nde bulunan Sultan Sazlığı bölgede bulunan en önemli doğa alanlarından bir tanesidir. Tatlı, tuzlu, hafif tuzlu göller; bataklık ve bozkır ekosistemlerinden oluşan ve gezmeye değer bir bölgedir. Aynı zamanda Sultan Sazlığı’nda mera, step ve çayır alanları da bulunmaktadır. 301 kuş türünün barındığı Sultan Sazlığı Sulak Alanı’nı her sene yüzlerce kuşbilimci, bilim adamı ve araştırmacı ziyaret eder. Çünkü Avrupa ve Ortadoğu’nun en sulak alanı olan Sultan Sazlığı, Kapadokya’ya gelen herkesin kesinlikle görmesi gereken yerlerden biridir.

8.    Erdemli Vadisi:

Soğanlı Vadisi’ne yaklaşık 5 km uzaklıkta bulunan Erdemli ve Soğanlı Vadisi de görülmesi gereken yerlerden biridir. Ayrıca Erdemli Köyü’nde bulunan Erdemli Vadisi pek çok kaya kiliseye ev sahipliği yapar. Kiliselerin duvarlarında bulunan resimlerde kullanılan teknikler, 10. yüzyıla dair yöntemleri işaret eder.

Soğanlı Bez Bebekleri

Kapadokya, el değmemiş doğası ve insan elinin değdiği her şeyiyle özel bir coğrafyadır. Çanak çömlek atölyelerinden halı dokuma fabrikalarına kadar- turizm dışında- yöre halkının geçim kaynağını oluşturan pek çok el işçiliği zanaatı vardır. Bu el işçiliğinin bir diğer kolu da Soğanlı’nın meşhur bez bebekleridir. Kapadokya’nın önemli müzelerini de süsleyen bez bebekler yalnızca ziyaretçilerin aldığı bir Kapadokya hatırası değildir. Yöredeki kadın ve erkeklerin birlikte yaptıkları bu bez bebekler İstanbul, İzmir, Antalya gibi yurtiçi pek çok şehre gönderilmektedir. Bunun yanı sıra birçok ülkeye de ihraç edilmektedir.

Soğanlı bez bebekleri Anadolu kadınını temsil eder. Geleneksel kıyafetler giydirilen bez bebekler testi taşıyan, yün eğiren kadınların minyatürleridir. Tamamen zanaatkarların evdeki ürünlerle tasarımını yaptıkları bez bebekler, Kapadokya’ya gelen yerli ve yabancı turistlerin hediyelik alışverişlerinin vazgeçilmez parçasıdır. Burada ilginç ve dikkat çekici olansa Soğanlı kadınlarının yabancı turistlere çok kolay satış yapmasıdır. Soğanlılı kadınlar, satış yaparken İngiliz, Alman ve Fransız müşterilerinden onların dillerini öğrenmişler. Zamanla bu dilleri geliştirmiş ve satışlarını arttırmışlar. Kapadokya’nın doğası gibi insanı da büyüleyici… Siz de Soğanlı Vadisi Kapadokya Yeşilhisar gezisinde bu el emeği bez bebeklerden almayı unutmayın!

Soğanlı Vadisi’ne Nasıl Gidilir?

Soğanlı Vadisi, Yeşilhisar’a 15, Nevşehir’e 60, Niğde ve Kayseri’ye 80 km. uzaklıktadır. Hava yolu ya da kara yolu tercih edebilirsiniz. Havaalanından ve otogardan dolmuş ve taksilerle otelinize geçebilirsiniz. Fakat Soğanlı Vadisi’ne ulaşım bu şekilde sizin için biraz zorlayıcı olacaktır. Soğanlı Vadisi Kapadokya Yeşilhisar Turu’na özel bir acenteyle katıldığınız takdirde tüm transfer işlemlerini acenteniz gerçekleştirir. Siz de Kapadokya’nın gizemli yanını keşfetmek için hemen iletişime geçebilirsiniz.

Soğanlı Vadisi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Kapadokya Turları aracılığıyla ziyaret ettiğiniz Soğanlı Vadisi giriş ücreti tur kapsamında yer almaktadır. Soğanlı Vadisi ziyaret saatleriyse yaz dönemi olarak adlandırılan 1 Nisan- 1 Ekim tarihlerinde 08.00- 19.00; kış dönemi olarak adlandırılan 1 Ekim- 1 Nisan arasındaysa 08.00- 17.00 saatlerinde misafirlerini ağırlar. Bayramların ilk günüyse saat 13.00’den sonra ziyaretçilerine kapılarını açar.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kapadokya hem yazın hem de kışın ayrı bir güzelliğe sahiptir. Gezeceğiniz bölgeye ve yapacağınız aktivitelere göre bir dönem tercih edebilirsiniz. Soğanlı Vadisi’ni keşfetmek için her mevsim size uygundur. Geziye çıkmadan önce Yeşilhisar hava durumuna göz atıp bavulunuzu öyle hazırlamanızı öneririz. Çünkü Kapadokya hava durumu biraz değişkendir. Bunun için herhangi bir sürprizle karşılaşmanızı istemeyiz. Özellikle Kapadokya vadilerini gezerken yanınızda rahat bir spor ayakkabı ya da bir outdoor ayakkabısı almanızı tavsiye ederiz. Hava durumuna göre de yanınızda bir ekstra şal ya da hırka almanız rahat etmenizi sağlar.

Kapadokya’da Nerede Kalınır?

Kapadokya’da gezilen onca vadi ve yapılan birçok etkinlikten sonra kendinizi otelinize atıp dinlenmek istersiniz. Çünkü çok fazla yapılacak etkinlik gezilecek bölge vardır. Ayrıca pek çok otel seçeneği bulunan Kapadokya’da doğru tercih yapmak mutlu bir tatil geçirmeniz açısından önem arz eder. Bu sebeple sizi başarısını deneyimlediğimiz bir otelle tanıştıracağız.

MDC Otel, Nevşehir Ürgüp’te yer alır. Sevimli, büyük bir bahçenin içinde Kapadokya manzarası eşliğinde dinlenme fırsatı yakalarsınız. Otel, güler yüzlü çalışanları ve kusursuz hizmetiyle sizlere özel anlar vadeder. Yorgunluğunuzu MDC Otel’in odalarında bulunan jakuzilerde atabilir, şöminenin karşısında kahve keyfi yapabilirsiniz. Otelin geleneksel görünümü ve yöresel yemekleriyle Kapadokya’nın geçmişini parmak uçlarınızda hissedersiniz. Aynı zamanda otel içinde ve otel dışında sunulan ekstra hizmetler de sizi tatmin eder. MDC Otel, Kapadokya balon turu, at turu, ATV turu gibi birçok etkinliğin düzenlenmesine ön ayak olur. Bu sayede güven dolu eğlenceli vakitler geçirebilirsiniz.  Aynı zamanda tüm transfer işlemlerinizi gerçekleştirerek konforunuzu sağlar. Bu maceraya ortak olmak için hemen iletişime geçin.

Kapadokya Ürgüp MDC Hotel

Leave A Comment