Kayseri Erciyes Dağı
Anadolu’nun ortasında tarihi şehirlerin en önemlilerinden olan Kayseri Erciyes Dağı hakkında kısa bir inceleme yapalım. Kayseri’nin güneyinde yükselen Erciyes dağı, konik bir görünüme sahip volkanik dağdır. Yaklaşık 35-45 kilometre karelik bir alanı kaplamaktadır. Geçmişte Kilikia bölgesi olarak adlandırılan tanrı dağı Erciyes’in doruğu 3917 metre yükseklikte bulunmaktadır.
Kayseri Erciyes Dağı hakkında kısa bilgi edinmek gerekirse, Hitit dilinde Erciyes’in ilk adı Harkasos olarak geçmektedir. Beyaz ve gümüş gibi parlak anlamına gelen Harkasos, bulunan tarihi yazıtlarda Anadolu’nun en yüksek dağı Harharas olarak görülmektedir. Tarihi Kayseri şehrinin 25 kilometre güney batısında bulunan Sultan Sazlığı ovasından yükselmektedir. Yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek beşinci dağı unvanına sahiptir. Bölgede kapladığı 3300 kilometrekarelik alan ile en yüksek bölgesini Aladağlar oluşturmaktadır. Ünlü gezgin Strabon’un kayıtlarında Kayseri Erciyes Dağı’nın zirvesindeki kar kütlelerinin sürekli durduğu ve buradan Karadeniz ile Akdeniz’in görülebildiği geçmektedir. Ancak günümüzde zirveye çıksanız dahi bu bölgeleri görmeniz mümkün değildir. Bunun sebebi dünyanın yuvarlak olmasıdır. Aynı zamanda zirvede sadece kuzey yamaçlarında kar buzulları görülebilmektedir.
Kapadokya’nın Mimarı Erciyes Dağı
Kayseri Erciyes Dağı hakkında yapılan inceleme ve araştırmalar bölgenin 20 milyon yıl önce denizle kaplı olduğu sonucuna varmıştır. Geçen süre içerisinde yer kabuğu çatlamaları ile önce göllere bölündüğü bilinmektedir. Nihayetinde volkanik patlamalar ile Erciyes Dağı’nın 400 metre daha yukarı doğru yükselmesine neden olmuştur. Püsküren lavlar burada oluşan göl üzerinde yeni bir tabaka oluşturmuş ve devamında 100 kilometre kadar çevreye savrulması ile kül yığınlarının meydana gelmesine neden olduğu Kayseri Erciyes Dağı nasıl oluşmuştur sorusuna yanıt olarak verilebilir. Kayseri Erciyes Dağı volkanik bir dağdır. Milyonlarca yıl önce püskürttüğü lavlar bölgede yayılmış ve yaklaşık 150 metre yüksekliğinde tabaka meydana getirmiştir. Bu tabakalar ise zaman içerisinde yağmur suları, seller ve rüzgârın etkisiyle yumuşak dokuların gitmesi sonrası Kapadokya peri bacalarını ortaya çıkarmıştır.
Kayseri Erciyes Dağı’nın Kapadokya bölgesi için önemi büyüktür. Nitekim Güllüdağ ve Hasan Dağı ile birlikte bölgenin mistik yapısı, doğasının oluşmasında öncü roller oynamıştır. Volkanik üç dağın püskürttüğü lavlar bugünkü peri bacalarının oluşmasına zemin hazırlayan ana unsurlardır. Diğer bir deyişle Erciyes Dağı Kapadokya bölgesinin oluşmasında mimarı olmuştur. Kayseri Erciyes Dağı yüksekliği ve Kayseri Erciyes Dağı kaç metre gibi konular merak edilmektedir. Anadolu’nun en yüksek beşinci dağıdır ve 3917 metredir. İhtişamlı görünümü ile Erciyes Dağı’nın yüksekliği merak edilmektedir. Bu görüntü “Kayseri Erciyes Dağı volkanik mi?” sorusunu meydana getirmektedir. Erciyes Dağı İç Anadolu Bölgesinin volkanik dağlarına üyedir ve yaşlı bir statovolkan olarak tanımlanmaktadır.
Kayseri Erciyes Dağı Ne Zaman Patladı?
Volkanik dağ olması doğal olarak tekrar harekete geçer mi, Kayseri Erciyes Dağı “ne zaman patladı?” sorularına neden olmaktadır. Kesin bilgi yoktur. Ancak volkanik Erciyes Dağı patlaması yaklaşık 15 milyon yıl önce gerçekleştiği düşünülmektedir. Bu dönem sonrası sessizlik dönemine giren Erciyes etrafında bulunan göl suları çekildi, kara parçaları oluştu ve kırılmalar medyana geldi. Sonrasında ise buradaki Sultan Sazlığı, Koç Dağı ve Tekir Yaylası meydana gelmiştir. Son olarak ise yaklaşık 2 veya 2,5 milyon yıl önce faaliyete geçtiği bilinen volkanik dağ böylelikle bölgedeki Yılanlı Dağ, Ali Dağı ve Beşparmak dağlarını meydana getirmiştir. Bu dönemden sonra ise Erciyes buzul dönemine girmiş ve tamamen buzul tabakaları ile kaplanmıştır.
Erciyes Dağı’nın son olarak üçüncü kez faaliyete geçmesi ise yaklaşık bir milyon yıl öncesine uzanmaktadır. Bu dönemde bölgeye gelen ünlü gezgin ve coğrafyacı Strabon yazılarında buradan fışkıran ateş bacalarından bahsetmektedir. Bundan sonra Erciyes Dağı sönmüş bir volkan ve ihtiyar yanardağ olarak tanımlanmaktadır. Nitekim burayla ilgili uzmanların yaptığı açıklamalar Erciyes’in tamamen sönmüş olduğu gerçeğini ortaya koymaktadır. Kayseri Erciyes Dağı en son ne zaman patladı sorusuna tam olarak yanıt verilememektedir. Ancak bir milyon yıl önce patladığına dair işaretler bulunmaktadır.
Erciyes Dağı Nerede?
Bölgeye gelecek kişiler Erciyes Dağı hava durumu ile iklimini merak etmektedir. Önemine istinaden özellikle yabancı turistler burayı ziyaret eder. Bu sebeple Erciyes Dağı nerede araştırmaları yapılmaktadır. Erciyes Dağı rakım olarak nitelenirken buradaki iki dağdan bahsetmek mümkündür. Büyük olan dağa Erciyes denirken yüksekliği 3916 metredir. Küçük olan Erciyes Dağı’na ise Safra Kaya denilir. Yüksekliği de 2700 metredir. Erciyes Dağı Kayseri sınırları içerisindedir. Şehrin güney batısında konumlanmıştır. Erciyes’in güneyinde Develi ilçesi bulunmaktadır. Kapadokya’nın her bir yerinden görülen dağ Kayseri Havaalanına 27 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Kayseri Erciyes Dağı arası kaç km sorusunun yanıtı ise yaklaşık 25’tir.
Erciyes Dağı’na Nasıl Gidilir?
Kayseri şehrine yakın olan Erciyes Dağı özellikle kayak merkezi olması nedeniyle şehir içi toplu ulaşım araçlarıyla gidilebilmektedir. Bu çerçevede ihtiyacınız olan Erciyes Dağı’na hangi otobüs gider sorusuna yanıt olarak kayak merkezine yakın yerden geçen 303,350, 445, 510, 511, 563, 590, 563 ve 596 numaralı otobüslerle ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Dijital ortamlarda Kayseri Erciyes Dağı yol tarifi imkânları kendi araçlarınızla rotanızı belirleyebilirsiniz. Kayseri’ye geldikten sonra güzergâhınızı Kapadokya’ya doğru çevirebilirsiniz. Burada gezebileceğiniz birçok yer bulunmaktadır. Aynı zamanda bu yerleri gezebileceğiniz çok fazla turlar düzenlenmektedir. Mesela; Kapadokya günübirlik turlar, Kapadokya vadi turları, Kapadokya gezilecek yerler gibi. Kapadokya turları hakkında daha fazla bilgi almak için HTR Turkey Tours’un internet sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Ayrıntılı bilgiler alabilirsiniz.
Erciyes Dağı Efsanesi
Kapadokya bölgesi efsaneler diyarıdır. Bundan dolayı Kayseri Erciyes Dağı’nın efsanelere katkı yaptığı görülmektedir. Bölgeyle ilgili iki farklı efsaneden bahsetmek mümkündür. Kapadokya efsanelerinde aşk önemli bir argümandır. Böylelikle Cis Hatun ile aşkı efsanelerin başını çekerken Ak (Ağ) gelinin sadakati ise diğer bir efsanedir.
Cis Hatunun Aşkı Efsanesi
Efsaneye göre Cis hatun burada bulunan kabile reisinin kızıdır. Çok uzaklardan gelen bir delikanlı bu kıza âşık olur ve büyüklerinden kızı istetir. Kabile reisi kızını bu delikanlıya verir ancak karşılığında olması zor bir şart öne sürer. Kayseri Erciyes Dağı tepesinde lav fışkıran yerde olan Ejderhayı öldürmesini istemektedir. Bu arada Cis hatunun gönlü de bu delikanlıya vurulmuştur. Cis hatun Erciyes’in doruklarına çıkanların geri dönmediğini bildiği için delikanlıya engel olmak istemiştir. Evlenmenin tek yolunun ejderhayı öldürmek olduğunu bilen delikanlı yola koyulur. Ancak bu durumda Cis hatun engel olmak için delikanlının peşinden gider. Zirveye vardıklarında ejderhanın ateşleri delikanlının ayaklarından akarken Cis hatun onu kendisine siper eder. Burada alevlere kapılıp giderken gelinliği kalır. Bu gelinlik Erciyes Dağı’nı karla kapatmıştır.
Ak (Ağ) Gelin Efsanesi
Diğer bir Erciyes Dağı efsanesi ise Ak Gelin Sadakatidir. Burada Türkmen gelini olan Ak gelinin kocası savaşa gittiği dönemde önceden âşık olan eşkıya obayı basar ve Türkmen gelinini kaçırır. Gelin ise iki çocuğu ve sandığıyla kaçmaya çalışmıştır. Kaçarken Erciyes’in uçurum bir noktasında mahsur kalan Ak Gelin Allah’a dua ederek ya kuş ya taş yap diye yalvarmış. O anda hem çocukları hem kendisi taş olmuş. Savaş sonrası Türkmen gelinin eşi buraya gelmiş ve taştan ses duymuştur. Gelen ses namusunu eşkıyaya teslim etmedim, bunu da eşkıyanın yanına bırakma demiş. Kocanın eşkıyadan intikam alıp almadığı bilinmiyor ancak bölgede yakılan ağıtlar ile türkülere konu olmuştur.
Konumu itibariyle geniş bir coğrafyaya yayılan Erciyes Dağı hangi bölgede diye merak edilmektedir. Konumu itibariyle Erciyes Dağı kayak merkezi ile İç Anadolu Bölgesinde yer almaktadır. Bu sebeple Erciyes Dağı hangi ilimizdedir sorusuna yanıt aranmaktadır. Her gün doğumu ile Erciyes Dağı canlı olarak Kayseri ilinin manzarasını oluşturmaktadır. Böylelikle Kayseri’de olduğunu belirtmek doğru olacaktır. Bölgede yapılan aktiviteler nedeniyle Erciyes Dağı hava durumu canlı sonuçları merak edilir. Bölge için önemi büyük olmasından dolayı bazı bölgelerinde Erciyes Dağı mobese canlı izle olanakları söz konusudur.
Erciyes Dağı Aktiviteleri
Kayseri Erciyes Dağı özellikleri nedeniyle bölgenin turizmine canlılık getirmiş ve aktivitelerin cazibe bölgesi haline gelmiştir. Burada başlı başına yapabileceğiniz yedi aktiviteden bahsetmek doğru olacaktır. Bunlar;
- Kayseri Erciyes Dağı kayak merkezinde lisanslı hocalardan dersler alarak keyifli kayaklar yapabilirsiniz.
- Kayak yapmaktan çekinenler için buradan kiralayacağınız kızaklar ile eğlenceli vakitler sizleri beklemektedir. Bölgede bulunan teleferikle zirveye kadar çıkıp kızaklı kaymanın zevkine ulaşabilirsiniz.
- Bölgede meşhur sucuk ekmek tadına bakabilirsiniz.
- Bölgedeki manzara sizlere doyumsuz anlar yaşatacaktır. Erciyes Dağı manzaraları eşliğinde anı fotoğrafları çekilebilirsiniz.
- Kayseri Erciyes Dağı eteklerinde bulunan restoran ve otellerde konaklama ile burada gece kayakları yapabilirsiniz.
- Yamaç paraşütü yapmayı severlerden biriyseniz bölgede uçmak için çok güzel bir yer olduğunu belirtmek gerekiyor. Kayseri Erciyes Dağı hava durumu olanakları el verdiği sürece burada paraşütle uçma imkânlarına sahip olabiliyorsunuz.
- Bölgede yapılan en önemli aktivitelerden biri ise dağcılık ile tırmanmaktır. Bu çerçevede yüksek kar kalitesinin olması buranın dağcılık için dünyanın sayılı yerlerinden biri olmasına neden olmuştur.
Kayseri ve çevresinin simgesi haline gelen yüksekliği ile birlikte oluşan buzullar kış sporları açısından cazibe merkezi haline gelmiştir. Kayak ve kış sporları yaz aylarında yerlerini trekkinge bırakmaktadır. Nitekim Kayseri ile Niğde arasında kalan göller bölgesi yürüyüş severler için önemli parkur haline gelmiştir. Bölgenin bir diğer doğal güzelliği olan Kapuzbaşı Şelaleleri’ne kadar rehberler eşliğinde yürüyüşler yapılmaktadır.
Erciyes’te Ne Yenir?
Ziyaretçiler doğal olarak buranın dokusuna has tatların lezzetine bakmak istemektedir. Kayseri ve çevresinde olduğu gibi buranın pastırması ile mantısını tatmadan gitmek olmaz. Burada doğal ürünlerden yapılan yağlamalar, Çemenli ekmek, sucuklu köfte, Kayseri’ye has olan tirit ve en önemlisi sabah organik yöresel kahvaltıları meşhurdur. Özellikle burada kahvaltı meşhurdur. Her mekânda kahvaltı menüsü bulunabilmektedir. Bölgesel olarak özellikle hafta sonları yoğunluk yaşayan Erciyes Dağı sevdiklerinizle güzel vakitler geçirmek için kaçamak adreslerinden biridir. Kayseri Erciyes Dağı gezilecek yerler açısından günübirlik geziler ön plana çıkmaktadır. Hafta sonları dinlence açısından aileler kahvaltılarını burada yapmak istemektedirler. Kayseri Erciyes Dağı’nda kahvaltı sonrası mutlu bir gün geçirebilirsiniz. Böylelikle akşam yemeğinizi de Kayseri dağındaki restoranlar sayesinde bölgeye uygun yemeklerle süsleyebilirsiniz.
Önemi açısından sürekli Kayseri Erciyes Dağı haber ile etkinlikler ve duyuruları araştırılmaktadır. Dönemsel olarak burada gerçekleştirilen festivaller söz konusudur. Özellikle yaz aylarında 2 bin 200 metre yükseklikte bulunan Tekir Yaylası’nda gerçekleştirilen çadır kamp alanındaki Moto Fest Türkiye’den yüzlerce motorcuyu burada bir araya getirmektedir. Aynı zamanda konserler ile farklı organizasyonların gerçekleştirildiği festival bölgede beş gün sürmektedir. Her akşam farklı sanatçının konseri ile şenlenen Kayseri Erciyes Dağı yolu motorlular tarafından renklenmektedir.
Kayseri Erciyes Dağı’nda Konaklama
Kayseri il merkezine çok yakın olması nedeniyle buraya ulaşım kolaydır. Bu sebeple Kayseri’ye gelen kişiler de dâhil olmak üzere konaklamasını Erciyes Dağı kayak otelleri ile yapmak isteyebilirsiniz. Burada özelikle kış mevsiminde kayak yapmaya gelen kişilerin kaldığı oteller yaz aylarında da hizmet vermektedir. Yüksekte temiz havada konaklama imkanı veren bölgede bütçenize uygun bir konaklama oteli seçebilirsiniz. Burada sizleri dağ otelleri misafir etmektedir. Özellikle Erciyes Dağı kar kalınlığı kayak yapmaya imkân vermesi ile bölgedeki oteller dolmaya başlar. Kış mevsimi ile kayak severlerin sürekli Kayseri Erciyes Dağı kayak pistleri kaymaya uygun olmasını beklediği zaman dilimini oluşturmaktadır. Kayseri Erciyes Dağı fotoğrafları bölgedeki mağaza ve dükkânların camlarını süsleyen afişlerle doludur.
Tatilini yapmak isteyen kişiler konaklama açısından ayrıca Kayseri Erciyes Dağı kamu misafirhaneleri ile gezisi yapmak istemektedir. Bütçe açısından daha uygun olması ile tercih edilen misafirhaneler Kayseri şehir merkezinde bulunmaktadır. Ancak istenildiği gibi Erciyes Dağı’nda bulunmamaktadır. Bunun yanında bütçenize uygun olarak buraya yakın yerlerde bulunan pansiyonlarda konaklama imkânlarına sahip olabiliyorsunuz. Bölge halkının uzaklaştıkça yakınlaştığı ve yakınlaştıkça uzaklaşan dağ olarak belirttiği Erciyes Türkiye’nin önemli kayak merkezlerinden biridir. Ülke çapında beşinci yüksekliğe sahip dağdır. Yüksekliği ile her daim karlı ve dumanlı bir dağa fotoğrafı vermektedir. Buraya tırmanmanın en uygun zamanı Mayıs ile Ekim ayları arasında olduğu belirtilmektedir. Erciyes’in zirvesine ilk kez 1837 yılında İngiliz dağcı W.J. Hamilton ulaşmıştır. Türkiye’den zirveye ilk ulaşan ise 1924 yılında Miralay Cemil Cahit Bey’dir.
Kayseri Erciyes Dağı’nda Allah Yazısı
İç Anadolu bölgesindeki Kayseri şehir merkezinde yaz aylarında 38- 39 derece sıcaklıklara kadar çıkmaktadır. Bu anlamda hava durumu itibariyle Kayseri Erciyes Dağı buzulları belli noktalarda erimeler yaşar. Yükselen hava sıcaklıklarından etkilenen Erciyes buzulları erimesiyle belli başlı şekiller ortaya çıkmaktadır. Bunlardan biri de Arapça Allah yazısının çıkması olmuştu. Bu sebeple medyaya yansıyan Kayseri Erciyes Dağı Allah yazısı gündem olmuştu.