Kapadokya

Türkiye’de Kapadokya ve Kapadokya Bölgesi ismiyle idari bir yapı olmamasına rağmen en yaygın biçimiyle kullanılmaktadır. Bölgede kendisine has yeryüzü şekilleri bulunmaktadır. Yıllık 2 milyon ziyaretçi sayısıyla önemi turizm merkezi haline gelmiştir. Doğa Fotoğrafçılığı ile Sıcak Hava Balonları ile uçma fikri buranın ünlenmesinde önemli roller oynamıştır. Kapadokya hakkında bilgiler arayışındaysanız çok geniş bir yelpazeye sahip ayrıntılar sizleri hayrete düşürecektir. Mili Parklar statüsünde alan bölgenin UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alıyor olması ulusal ve uluslararası alanda zenginliğini göstermektedir. Milyonlarca yıl önce meydana gelen peri bacaları ile yer altı şehirlerinin marka olmasında öncülük ettiği bölgenin ünü Dünya’nın dört bir tarafına yayılmıştır. Dünya çapında Kapadokya Bölgesi olarak anılmaktadır. Kuzeyinde Kızılırmak, Batısında Aksaray ve Tuz Gölü, güneyinde Niğde ve Hasan Dağı ile doğusunda Erciyes Dağı’ndan itibaren Yeşilhisar’a kadar olan mevki için Kapadokya Bölgesi denilmektedir.

Kapadokya Neresi?

Genel itibariyle bakıldığında Kapadokya’nın Nevşehir’in ilçeleri ve beldelerinden oluştuğu bilinmektedir. Ancak Nevşehir’i de içine alan, Kırşehir, Aksaray, Kayseri ve Niğde illerini kapsayan bir bölgeden bahsetmek mümkündür. Kısacası çok geniş bir alandan bahsetmek doğru olur. Ancak, özelliklerinin en yoğun görüldüğü bölgeler üzerinde durulmaktadır. Bu çerçevede Göreme başta olmak üzere Avanos, Uçhisar, Ürgüp, Açıkrasay, Çavuşin, Ortahisar, Derinkuyu, Ihlara ve Kaymaklı Beldeleri kendisine ön sıralarda yer bulmaktadır.
Kapadokya hakkında kısa bilgi vermek mümkün olsa da; ayrıntılı bilgi edinmek doğru olur.  Ancak yaklaşık 60 milyon yıl öncesi Hasan Dağı, Güllü Dağı ve Erciyes Dağı’nın püskürttüğü volkanik tüfler bölgede 100 – 150 metre yüksekliğinde tüfler oluşturmuştur. Bu aşamada peri bacalarının oluşumunun yolu açılmış ve yeryüzü olayları ile bugünkü hale gelmiştir. Böylelikle Kapadokya hakkında ilginç bilgiler ortaya çıkmaktadır. Yüzlerce yıl yağan yağmur, sel suları ile birlikte rüzgarların şekillendirdiği peri bacaları üzerinde sert bir zemin ile, kaya bloğu ile günümüze gelmiştir. Tüfün oluşturduğu tabakanın yumuşak olması işlenmesinde önemli roller üstlenir. Bu sebeple milyonlarca yıldan bugüne kadar buraya ev sahipliği yapan medeniyetlerin işlediği tüfler bizlere yerleşim yeri, yer altı şehri, manastır, kilise ve şapel olarak yansımıştır.
Doğal yapısı ve kültürel tarihi dokusu ile dünyanın gündemine alınan Kapadokya ve çevresi Göreme Milli Parkı ile ön plana çıkmaktadır. Öncelikle 1985 yılında UNESCO’nun Dünya Miras Listesine alınan Göreme ve Kapadokya Bölgesini Derinkuyu ile Kaymaklı Yer Altı Şehirleri, Karain, Karlık, Yeşilöz ve Soğanlı alanları kapsamaktadır. Bölgenin merkezini oluşturan Uçhisar, Göreme, Ortahisar, Ürgüp ve Cemil Köyü kaya oyma yapıları ve doğal peyzajı ile uyum içerisindedir. Bölge hakkında yapacağınız Kapadokya aramaları ile Kapadokya hakkında bilgi alınırken, Cappadocia aramaları ile Kapadokya hakkında bilgi İngilizce olarak alınabiliyor. Ancak, yapacağınız Kapadokya hakkında kısa bilgi vikipedi arayışları sonrasında daha çok Kapadokya Krallığı, kuruluşu, yükselişi ile yöneticileri ve sonrasında yıkılması ile bilgiler içermektedir.

Kapadokya’ya Neden Güzel Atlar Ülkesi Denilmektedir?

Kapadokya kelimesi Farsça kökene sahiptir. Şehirden ziyade bir bölgeye verilen isim olmasına rağmen Türkiye’de idari olarak bir yapısı yoktur. Ancak, bölgedeki birçok kuruluş ve yere bu isim verilmiştir. Buraya “Güzel Atlar Ülkesi” denilmektedir. Farsça Katpa Tuka kelimesinin Türkçeye Kapadokya olarak girmesi ile ortaya çıkmıştır. İngilizce karşılığı ise Cappadocia’dır. Farsça bir kelime olmasına karşın Kapadokya Persliler için Güzel Atlar Ülkesi anlamına gelmektedir. Bu sebeple, bölgede Kapadokya At Turları ön plana çıkar. Ayrıca buradaki turlarda kullanılan atların uysallığı ile herkesin kolaylıkla turlara katılması mümkündür.

Güzel Atlar Diyarı Kapadokya At Turu

Kapadokya Neyi ile Ünlü?

Bölgede oyma mimarinin en büyük ve dikkat çekici örnekleri dinsel temalarda görülmektedir. Burada kayalarda yapılan oymalar ile birlikte yerleşim yeri, savunma, eğitim, ibadet ve üretim işlevleri ile tarımda verimi artırması için güvercin gübresi elde etmek amacıyla güvercinlikler yapılmıştır. Ancak, bölgede kaya oyma mekanların önü veya yanına yığma olarak ek binalar yapılmıştır. Üstelik, bu binalara örnek olarak han, cami, hamam gibi anıtsal yapılar gösterilir ve sivil mimarlık örneklerinde görülmektedir. Sonuçta, Derinkuyu ve Cemil Köyü’nde düz araziler oyulmuş ve üzerine yığma yapılar inşa edilmiştir. Peri bacaları doğal oluşumlar ile meydana gelmiş ve zaman içerisinde bölgedeki kaya düşmeleri riskleri ile bazı bölgeler ziyaretlere kapatılmıştır. Hatta, Ortahisar Kalesi bu nedenle 9 yıl kadar ziyarete kapatılmış ve yapılan güçlendirme çalışmaları neticesinde tekrar açılmıştır.
Bölge peri bacaları, kaya oyma kiliseleri, şapelleri, manastırları ve yer altı şehirleriyle ünlüdür. Üstelik, sırlarına ulaşılamayan yer altı şehirlerinin içerisinde bulunan hava akımının geçmişteki teknoloji ile nasıl yapıldığı halen merak edilmektedir. Bununla birlikte, milyonlarca yıl geçmişten günümüze kadar gelen medeniyetler ile tarihi ve kültürel özeliklerinin dışında Kapadokya’nın yurt dışına taşan ününü konu olan başlıca hususlar bulunmaktadır. Aynı zamanda, bölgede yapılan sıcak hava balon uçuşları dünya markası haline gelen aktiviteler arasında yer almaktadır. Böylelikle, buranın doğal manzarası ve kültürel harikası ile yapılan festivaller, eğlenceler ve günlük turizm turları önemli yer tutar. Diğer ünlü mecralarından biri ise güvercinlikleridir. Geçmişte peri bacalarında kuş yetiştiren halk kuşların gübrelerinden faydalanmaya çalışmışlar ve bağları ile tarlalarında kullanarak verimli ürünler elde etmişlerdir. Lakin, günümüzde bunun izleri halen görülürken kullanılan bir teknik değildir.
Kapadokya

Kapadokya Balon Turu

Kapadokya Kısa Tarihi

Nevşehir Kapadokya hakkında bilinmesi gerekenler bir hayli geniş yelpazeye sahiptir. Bununla birlikte, Kapadokya ile çevresi çok sayıda uygarlığın egemenliği altında yaşamıştır. Bölgenin konumu ve özelliğini iyi kullanan bu medeniyetler burada oluşan tüfler ile kayaları oymuş ve yerleşim yerleri, manastırlar, şapeller, evler ve yer altı şehirler inşa etmiştir. Böylelikle, Roma dönemi antik yazarlarından Strabon bölgedeki anlatımında güneyde Toros Dağları, doğuda Malatya, kuzeyde Doğu Karadeniz ile batıda Aksaray’dan bahsettiği belirtilmektedir.
Kapadokya birçok medeniyetin başkenti olmuştur. Başka bir deyişle Hattiler Medeniyeti ilk etapta kendisini göstermiş devamında Hititler, Frigler, Romalılar, Persler, Bizanslılar, Selçuklular ile Osmanlılar bu bölgelerde hayat sürmüştür. Hatta, İpek Yolu buradan geçmiş ve izlerini bırakmıştır. Bölge dini ve inanç merkezi olmuştur. Öncelikle, Hıristiyanlığın yayılması çalışmalarında Roma İmparatorluğu döneminde önemli roller üstlenmiştir. Üstelik, bölgede kayalara oyularak yapılan kiliseler freskler ile süslenmiş ve bezenmiştir. Günümüzde bu freskler silinmiş olmasına rağmen Karanlık Kilise’nin gözde freskleri halen canlı olarak günümüze kadar gelmiştir. Bölgenin en önemli yerlerinden biri Göreme Açık Hava Müzesi’dir. Göreme Milli Parkı ve Kapadokya hakkında kısa bilgi almak isteyenler bu müzeyi gezerek birtakım hususlar yerinde ulaşma imkanı sağlıyor. Kısacası, bölgedeki hemen hemen her kaya bloğu oyulmuş ve yaşam yeri haline getirilmiş. Buranın özelliği ile geçmiş medeniyetlerin dini temaları 1985 yılında dünya mirası listesine girmesine neden olmuştur.

Kapadokya Evleri

Farklı yerleşim yerleri ve yer altı şehirleri ile dikkatleri üzerine çeken bölgede Kapadokya evleri hakkında bilgi edinmek isteyenlerde bulunuyor. Bu anlamda, istenilen tüm bilgiler dijital ortamlarda ve müze girişlerinde mevcut. Özellikle, yurt dışından yapılan aramalarda Kapadokya hakkında İngilizce bilgi terimleri ön plana çıkıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu bağlamda kültürel mirasımız olan bölge ve diğer hususlarda gerekli reklam ve tanıtımları bütün platformlarda gerçekleştirmektedir. Ancak, Kapadokya evleri hakkında kısa bilgi verecek olursak; genel itibariyle tüflerin kayaların oyulması ile üzerine yığma taşlardan yapılan mimari yapılardan bahsetmek mümkündür. Evler bahçe içerisinde ve avlu ile oluşturulmuştur. Evlerde bulunan kiler, tandır, ahır gibi diğer mekânlar bu avludan geçer.

Kapadokya Hakkında Bilinmeyenler

Milyonlarca yıl ve farklı medeniyetler yaşamasına rağmen bilinmeyen ve sırları ile kapalı kutu olan birçok soru işareti bulunabilir. Ancak, Kapadokya hakkında bilinmeyenler araştırma konusu olmuştur. Öncelikle, burası bir şehir değildir. Böylelikle, bölgeye verilen bir isimdir. Özellikle, Nevşehir başta olmak üzere, Kayseri, Niğde, Aksaray ve Kırşehir illerini kapsamaktadır.  Bununla birlikte, Kapadokya hakkında bilgi kısa olarak vermek oldukça zor bir husus. Ancak, başlıca bilinmeyen hususlar şunlardır.

Yeraltı Şehirleri

Kapadokya bölgesinde yer altı şehirleri Kaymaklı ile Derinkuyu bilinmektedir. Ancak, bunlar sadece en çok bilinen iki tane yer altı şehridir. Oysa, burada birçok yer altı şehrine ulaşmak mümkündür. Geçmişte burada yaşayan Roma, Bizans ile Arap medeniyetleri saldırılardan kaçmak ve korunmak için inşa ettiği yer altı şehirleri bugün halen gizemini koruyan yerlerdir. Bölgedeki açık olan ve ziyaretçi alan yeraltı şehirleri şunlardır.
  • Derinkuyu Yeraltı Şehri
  • Özkonak Yeraltı Şehri
  • Kaymaklı Yeraltı Şehri
  • Tatlarin Yeraltı Şehri
  • Mazı Yeraltı Şehri
  • Özlüce Yeraltı Şehri
    Kapadokya

    Kapadokya Derinkuyu Yeraltı Şehri

Dizi, Sinema ve Belgesel Çekimlerinde Kapadokya

Doğal yapısı ve kültürel yapısı ile eşsiz güzellikleri burada bine yakın dizi, film ve belgeselin çekilmesine neden olmuştur. İlk sinema filminin çekilmesi 1940’lı yıllara kadar uzanmaktadır. Kapadokya harika doğal stüdyo içeriğine sahiptir. Bölgede yerli ve yabancı filmler çekilmiş ve bunlar sayesinde buranın tanıtımı daha çok hızlanmıştır. Özellikle, ülkemizde çekilmeye başlaması ile çok izleyici kitlesine ulaşan Asmalı Konak bu bölgede yer alır.
İtalyan yönetmen Pier Paolo Pasolini’nin Medea filminde yöre halkı kalabalık figüran kadrosu ile oynamıştı. Peter Collinson’un Paralı Askerler filmi Türk Hükümeti desteği ile çekilmesine rağmen Türkiye’de yasaklanan bir sinema filmi oldu. Ömer Şerif’in başrollerinde oynadığı İbrahim Bey ve Kuran’ın Çiçekleri sinema filmi Fransız yönetmen Francois Dupeyron tarafından çekilmiştir. Kapadokya hakkında güzel sözler ile ilgili belgesellerde bu çekimlere ortak olmuştur. Özellikle, Kapadokya uçuşları ile sıcak hava balonları da bu çekimlerde önemli yer tutmaktadır. Kapadokya balonları hakkında bilgi edinmek isteyenler balon ile uçuş öncesi bu belgeselleri de izleyebilir. Bölgede bunlar gibi çekilen ve dünya genelinde gösterime giren yüzlerce sinema filmi, belgesel ile diziler çekilmiştir. Bu çerçevede halen çekimler gerçekleştirilmektedir.
Fransız Gezgin Paul Lucas’ın Seyahatnamesi
Kapadokya bölgesi henüz ülke sınırlarında kendisini tanıtamamışken 1800’lü yıllarda Fransız gezgin Paul Lucas bu bölgeyi gezmiştir. Gezi sonrası ülkesine dönen yazar burada kendi seyahatnamesini yayınlamış ve Kapadokya’dan bahsetmiştir. Neden olarak hayal ürünü olduğu iddia edilen yazarın kitabı, güncel olarak Fransa’nın en çok satılan kitaplar listesinde kendisine yer edinmiştir.

Peri Bacaları

Kapadokya ve peri bacaları hakkında bilgi edinmek isteyen kişiler özellikle doğal oluşumların nasıl olduğunu merak eder. Buradaki peri bacaları tüften meydana gelmiştir. Erciyes Dağı, Güllü Dağı ve Hasan Dağı bölgede bulunan yanardağlardır. Bunların püskürtmüş oldukları volkanik lavlar bölgede yaklaşık 150 metre yüksekliğinde tüfleri meydana getirmiştir. Tüfler yumuşak kaya parçalarından oluşur. Zamanla yağan yağmur ve seller ile rüzgarların etkisi ile yıpranan tüflerin zayıf bölümleri aşınmıştır. Güçlü ve sağlam bölümleri ise ayakta kalır. Bu sayede peri bacaları meydana gelmiştir. Her birinin üstünde daha sağlam olana kaya bloğu yer alır.
Kapadokya hakkında kısaca bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Ancak milyonlarca yıl geçmişe dayanan büyük bir doğal oluşumdan bahsetmek doğru olur. Ancak Kapadokya Nevşehir hakkında bilgi almak istenildiğinde daha geniş bir alandan bahsetmek mümkündür. Yoğunluğun adresi Göreme ve çevresidir. Özellikle Göreme Milli Parkı ve Kapadokya hakkında bilgi edinmek isteyenler için önemli olan başlıca hususlardan önem arz eder. Ayrıca Kapadokya peri bacaları hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse; volkanların yağmur ve seller ile yıpranması, sağlam bölümlerinin kalması ile ortaya çıkan doğal yapılardır diyebiliriz.
Kapadokya

Kapadokya Paşabağ

Kapadokya Soğanı

Bölge kültürel yapısının yanında ender yetişen endemik bitkilerinde yetiştiği geniş alanlara sahiptir. Bunlardan biri olan Kapadokya soğanı hakkında bilgi vermek gerekirse sadece ülkemizde yetişmektedir. Kayalık ve orman alanları sevdiği için genel olarak Nevşehir bölgesinde yetişmektedir. Bu sebeple ismine Kapadokya Soğanı denilmektedir. Bitki 30 – 40 cm yüksekliğe kadar büyümektedir. Çiçekleri önce pembe açar ve olgunlaşınca beyaza dönmektedir.

Kapadokya Üniversitesi

Kapadokya Üniversitesi hakkında bilgi özellikle üniversite eğitimini bu bölgede yapmak isteyen öğrenciler tarafından araştırılıyor. Öncelikli olarak Meslek Yüksekokulu olarak açılmasının ardından 2005 yılında Kapadokya Üniversitesi olarak unvanı değiştirilmiştir. Bunun yanında, üniversitenin iki yerleşkesinden bahsetmek mümkündür. Biri Ürgüp’e 5 km mesafede Mustafapaşa Beldesi’nde yer alırken diğeri İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndadır. Nevşehir Kapadokya hakkında bilgi arayışları üniversitenin şehir merkezinde olup olmadığı yönünde birleşmektedir. Bu nedenle, Kapadokya Üniversitesi hakkında yorumlar merak edilen hususlardandır. Yerli ve yabancı turistler için Kapadokya turizmi hakkında bilgi önem arz eder. Doğal güzellikleri, aktiviteleri ve peri bacaları ile ülkemiz ve dünya kültürel mirası açısından önem taşımaktadır. Özellikle bölgedeki doğal oluşumlar ile Kapadokya mimarisi hakkında bilgi arayışında olanlar için kısa bilgiler önemlidir.
Göreme Milli Parkı

Kapadokya ve Göreme Milli Parkı hakkında bilgi almak isteyenlerin alternatifi internet. Kapadokya bölgesi hakkında bilgi. Ancak burayı görmek ve yaşamak ayrı bir tutku haline gelmektedir. Göreme Açık Hava Müzesi dönemin manastırlarına ev sahipliği yapmış büyük bir alandır. Vadi üzerine kulu alanda kayalardan yapılma kilise, şapel, oturma mekanları ile yemek yenilen yerler oyulmuştur. Ülkemizin kültürel açısından önemli yerlerinden olan bölge için Kapadokya alanı hakkında kanun çıkarılmıştır. 7174 Sayılı Kapadokya Alanı Hakkında Kanun ile buranın değerleri, jeomorfolojik dokusu ile doğal değerlerinin korunması, gelecek kuşaklara aktarılması için bir takım düzenlemeler içermektedir. 2019 yılında yasalaşan kanun bölge ve geleceği açısından büyük önem taşıyor. Kapadokya Göreme hakkında bilgi almak burayı gezmeden önce önem kazanıyor. Özellikle edinilen bilgiler eşliğinde görmek çok daha faydalı oluyor.

Kapadokya

Göreme Açık Hava Müzesi

Kapadokya Müzesi
Kapadokya bölgesi müzeler şehridir. Özellikle açık hava müzesi haline gelmiştir. Kapadokya Müzesi hakkında bilgi isteyenler için belli başlı müzeler şunlardır.
  • Zelve Açık Hava Müzesi
  • Göreme Açık Hava Müzesi
  • Kapadokya Yaşayan Miras Müzesi
  • Nevşehir Müzesi
  • Güray Müze
  • Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi
  • Ürgüp Müzesi
  • Hacıbektaş Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Kapadokya hakkında kısa bilgiler edinmeniz mümkün. Ancak öylesine değeri büyük bir hazineden bahsetmek gerekiyor ki… Bu sebeple, Kapadokya hakkında bilgi kısaca vermek yanlış olacaktır. Zira Kapadokya hakkında gezi yazısı kısa olarak aranılanlardan oluyor. Kapadokya hakkında bilgilerinizi genişletmek ve turlara katılmak istiyorsanız hemen HTR Tour ile iletişime geçin, hayalinizdeki tatili yaşayın!
Leave A Comment