Güray Müze
Ülkemizin gözbebeklerinden biri olan Kapadokya, tarihi, mimari, çömlekçilik ve göz kamaştırıcı manzaraları ile dünya çapında ünlenen bir şehirdir. Günümüzde de devam ettirilen bir meslek olan çömlekçilik Avanos için değerini korumaya devam etmektedir. Özellikle sanat alanında dikkat çeken bu meslek birçok turist ve ziyaretçilerin ilgi odağı olmuştur. Çömlekçilik bölgede yaşayan insanlar için önemli geçim kaynaklarındadır. Üretilen çömlekler, ziyaretçilerin daha çok ilgilenmesi için atölyelerde ve sokaklarda süslemelerle sunulmaktadır. Ayrıca Avanos ilçesinin Kızılırmak kıyısına yakın olması ziyaretçilerin hoş vakit geçirmesini sağlayacaktır. Ziyaretçileri rahatlatan su sesi ve doğanın sunduğu güzel manzara fotoğraf çekinmek ve rahatlamak için güzel bir yerdir. Gelen ziyaretçilerin Avanos’ta gezmesi gereken yerlerden bir diğeri de meşhur Avanos Camisi’dir. Hem tarihi hem de kültürel olarak gezilecek yerlerden birisidir. Bölgenin yemyeşil bir yapıya sahip olması, yıllardır bulunan asma köprüleri ve huzurlu havası ile insanların huzur bulacağı yerlerden biri olmuştur. Bunun yanında, en önemli turistik yerlerden biri de Güray Müze olmaktadır.
Hititlerin yaşadığı dönemlerden beri yapılan çömlekçilik çalışmaları hem sergilemek hem de saklamak amacıyla bir alan inşa etme gereği duyulmuştur. Bu konuyla ilgili birçok çalışmalar yürütülmüş ve Avanos bölgesindeki seramik ve çömlek çalışmalarını bir araya toplayarak ilk yer altı müzesinin yapılması sağlanmıştır. Kapadokya’daki ünlü yerlerden biri olan Avanos’un ev sahipliği yaptığı müze Güray Müze’dir. Avanos Güray Müze milattan önce 5000 yılına dayanan tarihi eserlere ev sahipliği yapmaktadır. Bu değerli eserlere ev sahipliği yapması sebebiyle birçok kültürel organizasyonlara da ev sahipliği yapmıştır. Konserler, sema ayinleri ve seminerler yapılan organizasyonlara verilebilecek örneklerdendir. Güray Müze’yi yapan Güray Çömlekçilik ve Seramik atölyesi, Avanos’un en eski çömlek atölyelerinden biridir. Kapadokya Güray Müze üç bölümden oluşmaktadır. Ayrıca yıllardır toplanmış olan birçok eserler sayesinde müzede 500’e yakın eser sergilenmektedir. Müzeyi özel yapan bir diğer konu ise kayadan oyma bir yapısı olmasıdır. Ek olarak müzenin 15 metre altında bulunan 1500 metrekarelik alana yayılması da müzenin ilginç özelliklerinden diğeridir.
Kapadokya Müze Güray
Güray Müze Kapadokya’nın Avanos ilçesinde gezebileceğiniz yerler sıralamasında 2. sırada yer almaktadır. Dünyanın ilk ve tek kaya oyma yeraltı seramik müzesi olması Güray Müze’nin değerini daha da arttırmaktadır. Milattan Önce 5000 yıllarının eserlerine yer veren müze medeniyetin hafıza kartı olarak tanımlanabilmektedir. Ziyaretçilerin ilgi ile gidip gezdiği alanlardan biridir. Ayrıca bazı üniversiteler bölümleri için ya da gezi amaçlı öğrencilerini götürmektedir. Örneğin Nevşehir Hacı Bektaş-ı Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından yapılan geziler bulunmaktadır. Ayrıca öğrenciler kendi sunumlarını da sergi oluşturarak sunmaktadırlar. Hem gelişmiş iş gücünün olması hem de çömlek ustalarının varlığı öğrenciler için motive kaynağı olmaktadır. Ayrıca Güray Müze öğrenciler için yerinde uygulama yaparak öğretme fırsatı sağlamaktadır. Hatta bazı ortaokul ve lise çağındaki öğrenciler götürülmektedir. Tarih öğrenmenin değerini öğretmek ve dönemin şartlarını göstermek için yapılan bu geziler öğrenciler tarafından eğlenceli ve öğretici bulunmaktadır. Ayrıca çevresinde bulunan çömlek atölyeleri sayesinde öğrenciler için hem eğlenceli hem de öğretici bir etkinlik yapma imkânı sağlanmaktadır.
Güray Müze 5 nesil boyunca çömlekçilik yapan ailenin mirasını da günümüze taşımaktadır. Müzenin Kültür Bakanlığı tarafından onaylanıp oluşması fikrine ev sahipliği yapan ve de müze sahibi olan kişi Mustafa Güray Tüysüz’dür. 25 yıl önce oluşturulan bu fikir sayesinde kıymetli eserler bir araya toplanmış ve ziyaretçilere sunulmuştur. Güray Müze geçmişten günümüze kadar gelişmiş olan medeniyetin kanıtlarını eserleriyle sergilemektedir. Günümüzde müzenin geliştirilmesi ya da büyütülmesi ile ilgili görüşmeler yapılmaktadır. Müzenin alanının 5 bin metrekareye kadar büyütülmesi amaçlanmaktadır. Büyütülen alanda Avrupa ve kardeş müzelerle ortak etkinliklerin yapılması amaçlanmaktadır. Ayrıca halkın ve öğrencilerin iletişimi iletişimlerinin daha kolaylaştırılarak sağlanması diğer amaçlardandır. Ziyaretçi memnuniyetine önem veren müze ileriki zamanlarda da birçok uluslararası etkinliğe ev sahipliği yapmayı amaçlamaktadır. Ek olarak TRT aracılığıyla müze tanıtımları sağlanmaya devam etmektedir. Bu sebeple müzenin hem ulusal hem uluslararası düzeye çıkartılması sağlanmaktadır. Ayrıca henüz gelememiş olan değerli ziyaretçilerin tarih tutkularını diri tutmak için başvurulan bir yol olarak görülmektedir.
Diğer Avanos Seramik Atölyeleri
Kızılırmak, Avanos topraklarına değer katarak killi ve tüflü topraklara değer katmıştır. Çömlekçiliğin değerli olduğu bu bölgede çömlek ve seramik için kullanılan killi kızıl toprağın varoluş sebebi Kızılırmak’tır. Testilerin, güveçlerin, küplerin ve çanakların yapımında bu değerli çamur kullanılmaktadır. Ayrıca yapı malzemesinin yanı sıra çömlek ustalarının da değeri büyüktür. Anlaşılacağı üzere Avanos’un çömlekçilik tarihini canlı tutan da bu geleneğin hâlâ özenle sürüyor olmasıdır. Bölgedeki atölyelerin çoğu bu geleneğin gelecekte de sürmeye devam edeceğini düşünmektedir. Ayrıca gerekirse daha fazla atölyenin açılıp bu geleneğin aktarılması gerektiğini savunmaktadırlar. Çünkü gelecek nesillere günümüz kültürünü sunmanın yollarından biri de çömlekçiliktir. Tarihi değerlerin kaybolmaması bırakılan eserlerle mümkün olacaktır. Bölgede bulunan en büyük ve özel seramik atölyesi Güray Seramik’tir. Bunun yanı sıra Venessa Seramik, Chez Galip, Ava Seramik ve Seda Seramik Atölyesi gibi farklı tarz atölyeler de bulunmaktadır. Atölyeleri ziyaret ederken hatıra almak isteyen ziyaretçiler için satışlar bulunmaktadır. Çömlek ya da diğer birçok seramik eserler satın alınabilmektedir.
Satın almaktan ziyade yapımında bulunmak isteyen ziyaretçiler yetkililer ile konuşarak deneyimlemeleri mümkündür. Daha sonrasında yapılan çömleği ya da eseri satın alabilirler. Ustalarında samimiyet ve hoşgörüsü sayesinde gelen ziyaretçiler memnun bir şekilde ayrılmaktadır. Çömlekçiliğin tarihini ve meslek anlayışının nasıl olduğunu öğrenmek isteyen ziyaretçiler için güzel bir fırsattır. Ayrıca bölgede yapabileceğiniz etkinlikler sırasında sitelerde birinci sırada yer almaktadır. Güzel ve keyifli zaman geçirmek isteyen ziyaretçiler için tavsiye edilmektedir. Birçok çanak çömlek atölyesine ev sahipliği yapan bölgede hediyelik eşyaların alınması için birçok yer bulunmaktadır. Dünyaca ünlü zanaatkârların ellerinden çıkan modern ve etkili çalışmalar da görülüp satın alınabilmektedir. Özellikle hatıra fotoğrafı çektirmek isteyen ziyaretçiler için naif ve sade ortamlar bulunmaktadır. Tarihi ve sanatsal eserleri seven insanlar satışa sunulan eserleri satın alarak evlerinde, arabalarında ya da ofislerinde süs eşyası olarak kullanabilmektedirler. Ayrıca evlere güzellik ve farklılık katacak olan bu eşyaların alınması çoğunlukla tercih edilmektedir. Yapılan eserler hediyelik eşya olarak da tercih edilebilmektedirler.
Güray Müze Giriş Ücreti
Güray Müze Avanos’u gezmeye gelen ziyaretçilerin mutlaka uğraması gereken yerlerden biridir. Konumu ve tarihi sebebiyle ziyaret edilmesi gereken yerler listesine girmiştir. Ayrıca müzede her döneme ait sanat eserleri bulunmaktadır. Bu sebeple hem ülke içi hem de ülke dışı için değerli bir müzedir. Kapadokya’daki gezilecek birçok yerin az da olsa bir ücreti bulunmaktadır. Dolayısıyla Güray Müze de belirli bir ücrete sahiptir. Sadece 20 TL olan Güray Müze giriş ücreti yapılan geziden sonra verilebilecek en az miktardır. 18 yaş altı ziyaretçiler için hiçbir ücret alınmamaktadır. Dolayısıyla çocuklu aileler gelirken gönüllerini rahat tutabilirler. Ayrıca ziyaretlerini tamamlayan ziyaretçilerin çoğunun etkilendiği ve beğendiği müzelerden olması verilen miktarın değersizliğini ortaya koymaktadır.
Avanos Güray Müze giriş ücreti 2020 yılı içinde bir değişiklik olmamıştır. Ancak müzenin özel müze olması sebebiyle Güray Müze girişinde müze kart geçersizdir. Fakat 2021 yılında bile gelen ziyaretçileri şaşırtan ve iyi bir izlenim bırakan bir müze olan Güray Müze giriş ücreti 2021 yılında da değişmemiştir.
Gezmekten sıkılan ve ilginç bir etkinlik deneyimlemek isteyen ziyaretçiler için güzel ve değişik bir etkinlik sunulmaktadır. Ayrıca müzede çömlek yapmayı merak eden ziyaretçiler için ayrılan bir bölümde bulunmaktadır. Hem merak hem de ilgisi olan ziyaretçilerimiz vazo yapmayı deneyimleyebilir hatta kuruyunca istediği gibi boyayabilir. Çocuklar ve büyükler için zevkli olan bu etkinlik sosyal medyada ilgi görmüştür. Ayrıca kendisi uğraşarak vazo yapmak istemeyen ziyaretçiler için vazoların yapılış şekillerini izleyebilir ve ustalarla konuşarak keyifli vakit geçirilebilirler. Az bir ücret karşılığında yapılan bu etkinlik kesinlikle denenmesi önerilir. Personellerin ve ustaların hoşgörülü ve nazik olması ziyaretçileri etkileyen ve müzeye 5 yıldız verilmesini sağlamaktadır. Ayrıca sitelerinde yapılan yorumlarda da anlaşılacağı üzere eğer bir aksaklık yaşanmadıysa genellikle olumlu dönüşler yapılmaktadır. Ziyaretçilerin rahat ve uzun vakit geçirmelerini sağlamak için ziyaret saatleri uzatılmıştır. Müze haftanın her günü sabah 9.00’da açılıp akşam 19.00’da kapanmaktadır. Ziyaretçiler tarafından eğlenceli olacak olan bu ziyaret her yıl daha fazla ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktadır.
Güray Müze Nerede?
Nevşehir Güray Müze araştırılırken en sık sorulan sorulardan biri Güray Müze Nerede sorusudur. Avanos’un gezebileceğiniz değerli mahallelerinden olan Orta ve Yeni Mahalle en canlı yerlerdendir. Güray Müze Avanos, Güray Seramik ve Çömlekçilik atölyesinin de bulunduğu Yeni Mahalle’de bulunmaktadır. Güray Müze Nevşehir il merkezine 17 km uzaklıktadır. Mesafeden de anlaşılacağı gibi Avanos ilçe merkezine yürüme mesafesindedir. Müze’ye ulaşmak için toplu taşıma ya da özel araçlar kullanarak rahat şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Fakat öncelikle Avanos ilçe merkezine gelinmesi gerekmektedir. Müze çevresinde birçok gezilecek yerlere ve restoranlara ev sahipliği yapması nedeniyle güze bir konuma sahiptir. Avanos Ören Yeri, sanat galerisi olan Chez Galip ve muhteşem manzaraya sahip olan Paşabağ, müzeye yakın olan ve gezilmesi gereken yerlerden bazılarıdır. Giden ziyaretçilerin hem aile gezmesi için uygun olduğunu düşünmeleri hem de rahatlatıcı mekânlar olduklarını düşünmeleri nedeniyle tavsiye edilen yerlerdir. Ayrıca Fatıma’nın Sofrası, Somun Arası ve Turyak Ocakbaşı Et Manga geziden sonra acıkan müşterilerin gidebilecekleri restoranlardan bazılarıdır.
Anadolu’nun farklı yerlerinde çıkan tarihi seramik ve çömlek yapıları, renkli mahallesiyle ünlü olan Güray Müze’de sergilenmektedir. Ziyaretçilerimiz geçmişten günümüze kadar seramik ve çömleklerin ne tür değişiklikler yaşadığına tanık olmaktadır. Müzede sergilenen bu eserler üç bölüme ayrılarak ziyaretçilere sunulmaktadır. Birinci bölüm Antik Eserler Salonu olarak isimlendirilmiştir. Bu bölüm ilk çağdan 20. yüzyıla kadar Anadolu’da üretilen orijinal çömlek ve seramik eserlerin sergilendiği kısımdır. İkinci bölüm Modern Eserler Salonu olarak isimlendirilmiştir. İsmail Yiğit, Hamza Üstünkaya, Mehmet Gürsoy ve Saim Kolhan gibi önemli sanatçıların yaptıkları seramik eserlerin sergilendiği kısımdır. Son bölüm olan üçüncü bölüm ise seramik çalışmalarından ziyade fotoğraf, resim ve heykel gibi güzel sanatların diğer dallarını da içeren örneklerin sergilendiği kısımdır. Ayrıca bölüm kültürel niteliğe sahiptir. Bölüm aynı zamanda kütüphane, sergi salonu, kafe, müze köşesi ve şömineli dinlenme salonuna yer vermektedir. Müze ziyaretçileri gezerken yormayacak ve bunaltmayacak yapıya sahip olması fazladan ziyaretçinin gelmek istemesine sebep olmaktadır.