Gomeda Vadisi

Gomeda Vadisi, Kapadokya’nın büyülü güzelliğinin tarih, doğa ve kültürle birleştiği yerdir. Bu sebeple oldukça zengin bir vadidir. Ayrıca Ürgüp’ün en önemli noktalarından biridir. Gomeda Vadisi’nin içerisine motorlu araçlar giremediğinden, belirli bir noktaya geldikten sonra yürüyerek devam etmeniz gerekmektedir. Aracınızı park ettiğiniz yerden yaklaşık 90-100m yürüdükten sonra boş ve geniş bir alan sizleri karşılamaktadır. Eğer bu alandan sağ tarafa doğru ilerlerseniz karşınıza yer altı şehrine doğru giden bir yol çıkmaktadır. Yer altı şehrinin hemen üst kısmında ise Kutsal Haç Alakara Kilisesi bulunmaktadır. Ayrıca yürüyüşünüz boyunca kayadan oyulma birçok alan sizleri beklemektedir. Çoğu eskiden kullanılmış ve şuan kullanıma kapalı alanlardır.

Gomeda Vadisi’nin giriş noktasından yaklaşık 1-2 km ilerledikten sonra vadinin tepe noktasına varmış oluyorsunuz. Eğer yürümeye çok alışkın değilseniz kısa bir yürüyüş yaptıktan sonra ATV kiralayabilirsiniz. Hem gezemediğiniz, zorlandığınız yerleri ATV ile tamamlayabilirsiniz. Hem de Gomeda Vadisi’ni daha az yorularak ayrıntılı görebilme fırsatını yakalamış olursunuz. Ayrıca vadinin içerisinde ATV safari turları için özel güzergâhlar bulunmaktadır. Hatta ziyaretçiler en çok yokuşlu yollar için ATV’yi tercih etmektedir. Şimdi isterseniz büyülü bir güzelliğe sahip olan Gomeda Vadisi’nin hakkında çıkan efsanelerden kısaca bahsedelim.

Gomeda Vadisi Hikâyesi

Kapadokya, gizemlerle dolu peri bacaları ve yeraltı şehirlerine ev sahipliği yapan bir bölgedir. Bu sebeple vadilerin efsaneleri bitmek bilmez. Haklarında çok fazla efsaneler söylenmektedir. Böyle bir durumdan Gomeda Vadisi’nin etkilenmemesi mümkün değildir. Belki de en çok Gomeda Vadisi efsanelere uygundur. Çünkü gizemi, sessizliği, şeytan deresi ve uzun kavak ağaçları ile meşhurdur. Haliyle efsaneler için biçilmiş bir alanı mevcuttur. Bu sebeple hakkında çok fazla efsaneler türetilmiştir. Bunlardan en meşhuru Gomeda Vadisi’nin iyilik ve kötülük savaşlarında muharebe alanı olarak kullanılmasıdır. Yani rivayete göre bir zamanlar iyilik ve kötülük arasında savaşlar düzenleniyormuş. Son yapılan savaşta kötülük, kaybedince vadinin karanlık mağaralarında derin bir uykuya dalmış. Üstelik efsaneye göre de iyilik ne zaman ölürse o zaman uyanıp tekrar ortaya çıkacakmış. Bu sebeple Gomeda Vadisi’nin içinde bulunan mağaralar gizemleriyle ziyaretçilerini etkilemektedir. Hatta efsane öyle ünlenmiştir ki hakkında bir sinema filmi dahi çekilmiştir. İsterseniz Gomeda Vadisi’nde çekilen bu film hakkında kısaca bilgi edinelim.

Gomeda Vadisi

Gomeda Vadisi

Gomeda Vadisi Filmi

Ürgüp Gomeda Vadisi, türü korku olan bir Türk filmine ev sahipliği yapmıştır. Film adını vadiden almaktadır. Gomeda Korku filminin yönetmeni Tan Tolga Demirci’dir. Başrol oyuncu kadrosu: Merve Boluğur, Timur Acar, Serkan Altunorak, Feride Çetin’den oluşmaktadır. 2007 yılında çekilen Gomeda korku filminin konusu, bir arkadaş grubunun tatil için vadiye gitmelerini ve orada başlarına gelen olayları anlatmaktadır. Beş kişiden oluşan bu arkadaş grubu, Kapadokya yolunda kaza yaparlar. Bu sebeple gidecekleri yere yürüyerek devam etmeleri gerekmektedir. Ancak Gomeda Vadisi’ne vardıklarında hava kararır ve burada konaklamak zorunda kalırlar. Böylece hikâye başlamış olur. Filmin konusu bu şekilde ilerlemektedir. İsterseniz bahsettiğimiz eşsiz güzellikte olan Gomeda Vadisi’ni incelemeye devam edelim.

Gomeda Vadisi’nde Neler Var?

Kapadokya’nın saklı incisi olan Gomeda Vadisi’nin içerisinde iki tane kilise bulunmaktadır. Kutsal Haç Alakara Kilisesi ve St. Aziz Basilios Kilisesi. Bununla birlikte kiliselere yakın bir alanda küçük bir yer altı şehri bulunmaktadır. Son olarak da Alakara Kilisesi’nin yakınlarında o dönemlere ait olan bir şirahane yer almaktadır. Bunlar isimleriyle bilinen yapılardır. Ancak Gomeda Vadisi’nde ismi bilinmeyen ve o döneme ait birçok yapı bulunmaktadır. Şimdi isterseniz Gomeda Vadisi’nin içinde yer alan önemli tarihi yapıları kısaca inceleyelim.

  • Kutsal Haç Alakara Kilisesi
  • St. Aziz Basilios Kilisesi
  • Yeraltı Şehri
  • Şirahane

Gomeda Yeraltı Şehri

Gomeda Vadisi’nin içerisinde yer alan yer altı şehri çok küçük bir yapıdan oluşmaktadır. Bu sebeple çok fazla gezme şansınız bulunamamaktadır. Ayrıca yer altı şehrine giriş yaptığınız zaman sizi ilk olarak boş bir alan karşılamaktadır. Bu alanın yan kısmına doğru ilerlediğinizde ise karşınıza oldukça küçük ve dar gözlü odalar çıkmaktadır. Bunlardan bazılarında girişler maalesef kapanmıştır. Sadece bir iki tanesine giriş yapılabilmektedir. Ancak buralardan geçerken dikkat etmeniz gerekmektedir. Çünkü çok küçük ve dar olduğundan nefes almakta zorluk çekebilirsiniz. Üstelik giriş yapılabilen bu odalarda ilerlediğiniz zaman göreceğiniz ilk şey, yer altı şehirlerinin olmazsa olmazlarından olan sürgü taşıdır. Bu sürgü taşı sayesinde içerdekiler düşmandan rahatlıkla gizlenebiliyor ve düşmanın içeriye girmesi engellenmektedir. Ayrıca bu odanın vadiye doğru bakan tarafında küçük bir pencere bulunmaktadır. Buradan Gomeda Vadisi’nin heybetini görebilirsiniz.

Şirahane

Gomeda Vadisi’nin içerisinde yer almaktadır. Kutsal Haç Alakara Kilisesi’nden yukarı doğru ilerlediğinizde direkt karşınıza çıkmaktadır. Şirahane, bölgenin üzümlerinin suyunun çıkarıldığı yer olmaktadır. Bir bölümü üzümlerin ezildiği yerdir. Diğer bir bölümü ise ezilen üzümlerin aktığı ve sonrasında orada bekletilerek şarap haline geldiği yerdir. Şirahanenin içerisinde hayvanların bağlandığı yerlerde bulunmaktadır. Bu da içerisinde bir yaşam olduğunun ayrı bir kanıtı olmaktadır. Üstelik bununla beraber hemen alt kısmında mutfak yapısını andıran bir oda daha bulunmaktadır. Son olarak da içerisinde şirahanenin arka kısmına geçebilmek için küçük bir geçit yer almaktadır.

Kutsal Haç Alakara Kilisesi

Gomeda Vadisi’ne giriş yaptığınızda sizi ilk karşılayan kilise Kutsal Haç Alakara Kilisesi olmaktadır. Bu kilise 11. yüzyılda inşa edilmiştir. Kiliseye ilk giriş yaptığınız alanda bir mezar bulunmaktadır. Devamında başka mezar odaları da yer almaktadır. Kutsal Haç Alakara Kilisesi’nin içerisinde bulunan bu mezarlar kilisenin öğrencilerine ve hocalarına aittir. Onlar burada bir manastır hayatı yaşamaktalardır. Kutsal Haç Alakara Kilisesi’nin duvarlarında çok güzel fresk çalışmaları bulunmaktadır. Ama maalesef bunlar zamanla tahrip olmuştur. Sadece tavan kısımlarında belirli kalıntılar bulunmaktadır. Ayrıca Kutsal Haç Alakara Kilisesi’nin içinde bulunan kemer kısmının üzerinde de bir fresk çalışması bulunmaktadır. Bu çalışmada Hz. İsa’nın 12 havarileri ve melek figürleri resmedilmiştir. Ancak burası da zamanla tahrip olduğu için pek fazla bir şey belli olmamaktadır.

St. Aziz Basilios Kilisesi

Aziz Basilios Kilisesi Gomeda Vadisi’nin içerisinde yer almaktadır. Ancak kilise vadinin zemininden görülememektedir. Çünkü vadinin dik bir yamacında yer almaktadır. Bu sebeple sanki Gomeda Vadisi’nin içerisinde saklanmış bir mabet esintisi vermektedir. Bundan dolayı Aziz Basilios Kilisesi’ni görmek için biraz tırmanmanız gerekmektedir. Aziz Basilios Kilisesi vadinin en önemli kilisesidir. Çünkü yapımı ikonoklastik Bizans döneminde 726-843 tarihleri arasındadır. Hatta bazı araştırmacılara göre daha eski tarihlere dayanmaktadır. Aziz Basilios Kilisesi’nin girişinde demir bir kapı bulunmaktadır. Burayı açtığınız zaman karşınıza direkt yukarıya giden dar bir merdiven çıkmaktadır. Merdivenleri çıktığınız zaman göreceğiniz ilk şey sütunlar olmaktadır. Ancak sütunlar o döneme ait değildir. Sonradan yapılmışlardır.

Üstelik kilisenin tavanında büyük bir haç bulunmaktadır. Düz tavana geometrik motiflerle işlenen bu haç, bir rüyanın sonucunda yapılmaktadır. Yani kilisenin kornişinde bulunan kitabeye göre, bu haçı St. Konstantin Malvarian Köprüsü savaşından önce rüyasında görüp yaptırmaktadır. Çünkü rüyasında Malvarian Köprüsü savaşını zafer ile kazandıklarını ve Hristiyanlığın resmi din olarak kabul ettiklerini görmüştür. Ancak kilise günümüze inşa edildiği şekilde ve işlenen motifleri bozulmadan gelememiştir. Çünkü zamanla çok fazla tahrip olmuştur. Öyle ki kilisenin bazı bölümleri maalesef çökerek yıkılmıştır. Şimdilerde ise yıkılan bu bölümlerden sadece bütün vadiyi görebilme gibi bir güzellik kalmaktadır.

Gomeda Vadisi

Gomeda Vadisi

Gomeda Vadisi’ne Nasıl Gidilir?

Kapadokya’nın her bir yeri sürprizlerle dolu olduğu gibi Gomeda Vadisi’nin yolu da sürprizlerle dolu olmaktadır. Üstelik yeşillikler içinde. Bu sebeple Gomeda Vadisi’ne ulaşana kadar içinizi sessiz bir huzur sarmaktadır. Üstelik vadiye giriş için iki- üç farklı yol bulunmaktadır. Gomeda Vadisi’ne ilk giriş yeri Üzengi Çayı üzerindendir. Diğer bir girişi ise Ürgüp’e bağlı olan Bahçeli Köyü’nden olmaktadır. Ya da yine Ürgüp’e bağlı olan Mustafapaşa Köyü’nden de direkt geçiş sağlayabilirsiniz. Bu sayede Mustafapaşa Köyü’nün o güzel, bozulmamış tarihi izlerine tanıklık etmiş olursunuz. Ancak Gomeda Vadisi’ne giriş için, genel olarak Ürgüp’ün Bahçeli Köyü tercih edilmektedir. Çünkü Bahçeli Köyü’nün bayır aşağı giden bir yolu bulunmaktadır. Böylelikle yorulmadan gidilebildiği için bu yol daha çok kullanılmaktadır.

Gomeda Vadisi Gezisi Hangi Mevsim Zamanında Gezilir

Kapadokya’nın diğer bölgeleri gibi Gomeda Vadisi de her mevsim başka güzeldir. Ancak son baharda vadinin içerisinde yürüyüş yapmak bambaşka duygular yaşatmaktadır. Çünkü diğer mevsimlere nazaran daha başka bir güzel görüntü sizleri beklemektedir. Özellikle ağaçların yapraklarının sararması, yola dökülmesi vadiye çok farklı bir hava katmaktadır. Ayrıca sonbaharda fotoğraf düşkünlerinin yakalayabileceği birbirinden güzel kareler oluşmaktadır. Hatta gün batımı vaktinde sararmış yapraklar eşliğinde eşsiz bir manzara sizleri karşılamaktadır. Bu sebeple fotoğrafınızı çektikten sonra bir noktaya oturup gün batımının tadını çıkarabilirsiniz. Doğanın içinde muhteşem bir sessizlik sizleri beklemektedir. Tam o anda Gomeda Vadisi gizli bir cennette dönüşmektedir.

Gomeda Vadisi Mesafesi

Gomeda Vadisi’ne Ürgüp’ten direkt geçiş yapmayı düşünüyorsanız yaklaşık 10-12 km’lik bir mesafe bulunmaktadır. Yani yaklaşık 18-20dk sürmektedir. Mustafapaşa ise Ürgüp’e yaklaşık 5-6km uzaklıktadır. Yani Mustafapaşa Köyüne vardığınız zaman artık Gomeda Vadisine sadece 5 dakikalık yolunuz kalmış olmaktadır. Eğer Gomeda Vadisine Kayseri’den doğru geçiş yapmayı düşünüyorsanız o zaman yaklaşık 75-76km’lik bir mesafe bulunmaktadır. Yani yaklaşık 1 saat 20dk sürmektedir. Bahsettiğimiz uzaklıkların hepsi araba ile sürecek olan mesafelerdir. Eğer Kayseri’den Ürgüp’e uçak ile seyahat ederek geçiş yapmak isteseniz 55-57km sürmektedir. Bu da sizin yaklaşık 30-35 dakikanızı almaktadır.

Gomeda Vadisi’nde Yürüyüş

Gomeda Vadisi için Kapadokya’nın Küçük Ihlara’sı denilmektedir. Bu benzetmeden de anlaşılacağı üzere Ihlara Vadisi gibi yeşillikler içinde uzun bir yürüyüş yolu sizleri beklemektedir. Üstelik Gomeda Vadisi’nin tabanından küçük bir dere akmaktadır. Böylelikle vadi tıpkı masallardaki gibi bir görünüme sahip olmaktadır. Yani gizemli sessizliğin içinde dereden akan su sesi ve kuşların sesi size masal diyarında dolaşıyormuş hissi yaşatmaktadır. Ayrıca bunların yanına vadinin içinde bulunan mağaraları da ekleyince masal tamamlanmış olmaktadır. Bu sebeple böylesine eşsiz güzellik içerisinde yürüyüş yapmak ziyaretçilerini oldukça cezbetmektedir.

Gomeda Vadisi’nin yürüyüş mesafesi yaklaşık 7000m civarındadır. Ayrıca yürüyüş yolu boyunca karşınıza çeşitli meyve ağaçları çıkmaktadır. Mesela elma ağacı, ayva ağacı, iğde ağacı, kırmızı, sarı alıç meyvesi gibi. Üstelik meyve ağaçlarının yanında vadiye gizem katan çok fazla kavak ağacı da bulunmaktadır. Böyle bir doğanın içerisinde yürüyüş yapmak insana rahat bir nefes aldırmaktadır. Bundan dolayı Gomeda Vadisi şehrin kalabalığından, gürültüsünden kurtulmak isteyenler için biçilmiş bir kaftan olmaktadır. Çünkü hem tarihe tanıklık edip hem de ruhunuzu, bedeninizi dinlendirmiş olmaktasınız. Böyle bir durumda insana kendini iyi hissettirmektedir. Özellikle yürüyüşünüzün sonu gün batımına denk gelirse vadinin tepesinde güneşi uğurlamak, insanın içini huzurla kaplamaktadır. Hatta bundan dolayı Gomeda Vadisi yoga ve trekking tutkunlarının vazgeçilmez duraklarındandır. Kısacası Gomeda Vadisi’nde yürüyüş yaptığınız zaman karşınıza doğanın sizlere sunduğu güzellikler çıkmaktadır.

Gomeda Vadisi

Gomeda Vadisi

Gomeda Vadisi Nerede?

Kapadokya bölgesinde bulunmaktadır. Gomeda Vadisi Kapadokya’nın en meşhur şehirlerinden Nevşehir’in Ürgüp ilçesine bağlı olan Mustafapaşa Köyü’nde yer almaktadır. Mustafapaşa Köyü’ne vardığınız zaman cumhuriyet meydanından Gomeda Vadisi’ne giriş yapabilirsiniz. Ayrıca Gomeda Vadisi’ne Üzengi Çayı ve Bahçeli Köyü’nden de ulaşabilmek mümkündür.

Gomeda Vadisi Giriş Ücreti?

Mustafapaşa Köyü’ne bağlı olan Gomeda Vadisi’nin ücretlendirilmesi son zamanlarda uygulamaya koyulmuştur. Bu ücretlendirme Mustafapaşa Köyü Muhtarlığı tarafından belirlenmektedir. Ancak makul bir fiyatlandırma yapılmaktadır. Bu sebeple aklınız takılmadan gidip, gönül rahatlığıyla saklı mabedi görebilirsiniz.

Mustafapaşa Köyü’nde Gezilecek Yerler

Nevşehir’in Ürgüp ilçesine bağlı olmaktadır. Tarihi antik dönemlere dayanmaktadır. Hatta o dönemlerdeki ismi Sinanos’tur. Ancak her ne kadar ismi değişse de hala Rum köyü denildiği zaman akla ilk Mustafapaşa Köyü gelmektedir. Çünkü bozulmadan günümüze gelebilen nadir yerlerden biridir. O döneme ait yapılar tahrip olmadan günümüze ulaşmıştır. Hata Mustafapaşa Köyü’nde bulunan evlerin çoğu o dönemin mimari yapısına aittir. Şimdi isterseniz Mustafapaşa Köyü’nde gezilebilecek yerleri sıralayalım.

  • Aziz Nikolas Manastırı
  • Kapadokya Sanat Ve Tarih Müzesi
  • Aziz Vasilyos Kilisesi
  • Konstantin Helena Kilisesi
  • Aziz Basil Şapeli
  • Mehmet Şakirpaşa Medresesi
  • Aziz Grigorios Kilisesi
  • Saklı Vadi
  • Maraşoğlu Köprüsü
  • Asmalı Konak
Leave A Comment