Kapadokya Güvercinlik Vadisi

Türkiye’ye gelen yabancı turistlerin çoğu, önce İstanbul’a iner ve şehrin turistik yerlerini ziyaret ederler. Hemen ardından ilginç ve olağanüstü güzellikteki manzaralarıyla bilinen Kapadokya’ya doğru yola çıkarlar. Kapadokya’nın birçok popüler noktası peri bacalarıyla doludur. Mağara evleri, vadileri ve kaya oluşumları ile ünlü olan Kapadokya, doğal bir turistik cazibe merkezidir. Kapadokya Güvercinlik Vadisi Pigeon Valley, Kapadokya bölgesinde ziyaret edilecek yerler listesinde olması gereken güzelliklerin başında gelmektedir. Bu yüzden turistler Kapadokya turunda Güvercinlik Vadisi’ni güzergaha dahil etmeye özen gösterirler. Güvercinlik Vadisi’nin en çok öne çıkan yanı da, kayalara ve uçurumlara oyulmuş güvercin evleridir. Eski zamanlarda bu bölgede güvercinler haberleşme aracı olarak kullanılmıştır. Güvercinlerin dışkılarından ise gübre olarak yararlanılmıştır. Ayrıca güvercin yumurtası kabuğunun renk tutucu özelliği keşfedilmiş ve kabuklar kilise duvarlarına işlenen fresklerin renklendirilmesinde kullanılmıştır.

Güvercinlik Vadisi Hakkında Bilgi

Nevşehir Güvercinlik Vadisi nerede bulunmaktadır? Kapadokya’nın büyük cazibe merkezlerinden biri olan Güvercinlik Vadisi, Göreme ve Uçhisar ilçeleri arasında yer almaktadır. Vadi içerisindeki kayalıklar ve mağara evleri göz alıcıdır. Güvercinlik Vadisi’nin diğer bir özelliği de Kapadokya’daki en popüler yürüyüş parkurlarından biri olmasıdır. Bu yüzden vadinin 6 km’lik kısmında, yaygın olarak yarım günlük bir trekking yapılmaktadır. Böylece vadinin sahip olduğu güzellikleri daha yakından görme imkanı elde edilmektedir. Yürüyüş yapmayı seviyorsanız, Güvercinlik Vadisi’nin en çarpıcı noktalarına yakından bakmak, Kapadokya’daki en güzel anılarınızdan biri olacaktır.
Güvercinlik Vadisi hikayesi dinleyenleri şaşırtmaktadır. Güvercinlikler yumuşak taşlara oyulmuş minik güvercin evleridir. Güvercinlik Vadisi adı da güvercin yuvalarından gelmektedir. Eski zamanlarda, güvercinlerin evcilleştirilmesi için duvarlara güvercin delikleri inşa edilmiştir. Güvercinler bu bölgede yaşayan insanlar için Tunç Çağı’ndan beri hayatın bir parçası olmuştur. O dönemlerde güvercinler haberleşme için, dışkıları da gübre ve harç için kullanılmıştır. Öyle ki, günümüzde Güvercinlik Vadisi tarihi üzerine araştırma yapan bazı uzmanlar, Kapadokya meyvelerinin Türkiye’nin en tatlı ve en sulu meyvesi olarak tanınmasının tamamen güvercin gübresinden kaynaklandığını öne sürmektedir. Güvercinler günümüzde de yerel halk tarafından korunmaya devam etmektedir. Ayrıca halkın bir kısmı halen güvercinleri evcil hayvan olarak beslemeyi sürdürmektedir.

Güvercinlikleri Kapadokya’nın her yerinde görebilirsiniz. Ancak Güvercinlik Vadisi’nde sayıları biraz daha fazladır. Güvercinler artık bölgede çok önemli bir rol oynamasa da güvercinlikler korunmaya devam etmektedir. Güvercinlik Vadisi’nde yürüyüş yapmanın güzel yanlarından biri, kayalara oyulmuş tüm güvercin evlerini aynı anda görebilmenizdir.

Kapadokya Güvercinlik Vadisi

Kapadokya Güvercinlik Vadisi

Güvercinlik Vadisi Turu

Kapadokya’ya geldiğinizde doğrudan Güvercinlik Vadisi’ne gelerek vadiyi yakından görebilirsiniz. Ayrıca Derinkuyu Yeraltı Şehri’ne veya Ihlara Vadisi’ne giden turlar da Güvercinlik Vadisi’ne uğramaktadır. Dağ bisikleti, scooter veya ATV kiralayarak gezintinizi hızlandırabilirsiniz. Kapadokya’nın engebeli arazisi göz önüne alındığında, ATV bölgenin doğa harikalarını ve kaya oluşumlarını keşfetmenize yardımcı olacak kullanışlı bir seçenektir. Ayrıca iyi bir rehber en iyi manzara noktalarını bulmanıza ve bölgenin tarihi ve jeolojik olarak Nevşehir Güvercinlik Vadisi hakkında bilgi edinmenize yardımcı olacaktır.
Zamanı kısıtlı olanlar veya kendileri için gezi turunun organize edilmesini tercih edenler Rehberli turlara katılmaktadır. Kendi başınıza yürüyüş yapmaktan hoşlanmıyorsanız siz de rehber tutabilir, turlara katılabilir veya Güvercinlik Vadisi kamp alanı gibi etkinliklerde yer alabilirsiniz. Gün içinde yürüyüş yapmayı planlıyorsanız, gün doğumu civarında yola çıkmak eşsiz manzaralar görmenizi sağlayacaktır. En sevilen Kapadokya gün batımlarından biri de burada yaşanmaktadır. Ayrıca geceleri gökyüzü sizi hayrete düşürecek büyüleyici bir manzara sunmaktadır.

Güvercinlik Vadisi Göreme

Güvercinlik Vadisi’nin kaya oluşumları, güvercinlikler ile dikkat çekmektedir. Devrent Vadisi, Gül Vadisi ve Uçhisar Kalesi, Güvercinlik Vadisi yakınlarındadır. Güvercinlik Vadisi’ni yukarıdan görmenin harika bir yolu, Kapadokya balon turudur. Turlar her sabah gün doğumundan hemen önce başlar. Bu nedenle güneş doğduğunda muhteşem manzaranın üzerinde yüzüyor olursunuz.

Güvercinlik Vadisi Giriş Ücreti 2022

Kapadokya Güvercinlik Vadisi giriş ücreti yoktur. Yürüyüş yolu, halka açık bir patikadır. Bu yüzden giriş ücretsizdir.

Güvercinlik Vadisi Yürüyüşü

Tırmanacak tepeler olmadığı için Güvercinlik Vadisi’nde tamamlanması kolay bir yürüyüş sizi bekliyor.  Yol boyunca olağanüstü ve güzelliğini anlatmaya kelimelerin yetmeyeceği panoramik manzaralar göreceksiniz. Güvercinlik Vadisi’nde kimi zaman kendinizi yumuşak kayalara oyulmuş çok sayıda güvercin evini seyrederken kimi zamanda sayısız güvercin delikleriyle dolu olan kaya konilerine dalıp gidersiniz. Güvercinlik Vadisi’nden geçen patika, peri bacalarının muhteşem manzarasını görme imkanı vermektedir. Vadide yaptığınız gezinti esnasında 15 metre yüksekliğe sahip bir şelale ile karşılaşırsınız. Ayrıca Esvap Pınarı adıyla bilinen, geçmişte kadınların çamaşır yıkamak için kullandıkları alanı da görürsünüz.
Güvercinlik Vadisi’nde toprak yollar kurudur. Ayrıca sık ağaçlar ve mağaralar ziyaretçilerin görüş alanını kaplar. Çevredeki birçok kaya kulesinde insan yapımı güvercin yuvaları vardır. Güvercinlik Vadisi’nde yürürken hem doğayla bütünleşir hem de tarihe tanıklık edersiniz. Yürüyüş esnasında gökyüzünde uçuşan onlarca güvercinin yer yer güvercinliklere girip çıktıkları dikkatlerden kaçmaz. Çevredeki mağara evlerin duvarlarında çok sayıda antik tablo vardır.Vadi güzel manzarasının yanı sıra motosiklet ve trekking gibi birçok aktiviteyi desteklemesi nedeniyle turistler tarafından sevilmektedir. Özellikle güzergah boyunca toprak sütunlar, kayaya oyulmuş Hıristiyan kiliseleri ve güvercinlikler göze çarpmaktadır. Bu vadi, aynı zamanda turist çeken mağara evleri ile doludur. Antik kayalara oyulmuş mağaraların en güzel örneklerini burada görebilirsiniz. Bu yüzden vadide bol bol fotoğraf çekmekte fayda vardır. Burada çekilen fotoğraflar, enstantaneden çok bir tablo gibi görünür.

Güvercinlik Vadisi’nde patika sizi mağara manzaraları, peri bacaları ve kaya sütunları ile serpiştirilmiş yeşil alanlardan geçirir. Yer yer dinlenmek ve serinlemek için mola verebileceğiniz küçük kafelere rastlarsınız. Ayrıca vadi yolunda hemen her yerde hediyelik eşya satıcılarıyla da karşılaşmanız mümkün. Bu satıcılardan minyatür taşlar, küçük heykeller, magnet ve biblolar satın alabilirsiniz. Ayrıca Güvercinlik Vadisi yakınında kurulan yerel bir pazarda el ürünü kilimler ve havlular gibi daha fazla çeşitliliğe sahip hediyelik eşyalar da bulabilirsiniz.

Kapadokya Güvercinlik Vadisi

Güvercinlik Vadisi Yürüyüşünde Dikkat Edilecekler

  • Uygun yürüyüş ayakkabıları ve rahat kıyafetler giyin. Ayrıca yaz aylarında güneş kremini yanınızdan ayırmayın.
  • İçme suyunu yanınızda taşımanız gerekir.
  • Tam yürüyüş için yarım gün ayırmalısınız.
  • Tabela ve işaretleri kontrol ederek ilerleyin
  • Çıkmaz sokakla karşılaşabilir, daha önce yürüdüğünüz yerlerden tekrar geçmek zorunda kalabilirsiniz.

Güvercinlik Vadisi Seyir Tepesi

Muhteşem manzaralar için en tepeye tırmanmanız gerekmektedir. Tepeye yapılan mini bir yürüyüşle kendinizi Kapadokya’daki en iyi seyir noktalarından birinde bulursunuz. Gördüğünüz manzara, yorgunluğunuzun günübirlik bir geziye değdiğini gösterir. Baş döndürücü kayalıkların manzarasını sunan tepelerde harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Ayrıca yüksek bir yerden, her sabah gün doğumunda vadi boyunca süzülen sıcak hava balonlarını izlemek büyük keyif verir.

Güvercinlik Vadisi Yol Tarifi

Güvercinlik Vadisi nerede diye merak edenler için açıklama yapmakta yarar var. Ürgüp ve Avanos’a 13 kilometre uzaklıkta bulunan Güvercinlik Vadisi’ne özel araçla veya minibüsle ulaşılmaktadır. Nevşehir şehir merkezinden yola çıkıldığında Güvercinlik Vadisi Ürgüp yolu istikametinde yer alan Adnan Menderes Caddesi takip edildiğinde doğrudan Uçhisar Kalesi’ne ulaşılmaktadır. Güvercinlik Vadisi ise kalenin sağındadır. Güvercinlik Vadisi, hem Uçhisar hem de Göreme kasabalarını birbirine bağlayan 6 km’lik devasa bir vadidir. Trekking ve uzun yürüyüşler için son derece uygun bir yerdir. Vadiye Göreme ve Uçhisar’dan da araç ile ulaşım mümkündür. Uçhisar Güvercinlik Vadisi girişi, Uçhisar Kasabası’na yürüme mesafesindedir.
Güvercinlik Vadisi’nin biri Göreme’den diğeri Uçhisar’dan olmak üzere iki girişi vardır. Güvercinlik Vadisi – Uçhisar üzerinden başlayan yol yokuş aşağı olduğu için genelde bu güzergah kullanılmaktadır. Bu yüzden Uçhisar’dan aşağı inen yol, Göreme’deki tırmanma parkuruna göre daha kullanışlıdır. Yürüyüşe Uçhisar’dan başladığınızda birkaç dakika sonra kendinizi vadinin ortasında bulursunuz. Göreme Güvercinlik Vadisi üzerinden hareket edecek olanlar ilçenin güneydoğusundaki Uzun Dere Yolu üzerindeki Parkur G3’ten yürüyüşe başlamaktadır. Yürüyüşte gezinmeyi biraz daha kolaylaştırmak için bir Güvercinlik Vadisi harita kullanmanızda yarar vardır. Ayrıca yönünüzü belirlemek için çevrede yer alan işaretleri de sürekli kontrol etmelisiniz. Kırmızı işaretli uyarılar yolunuzu kaybetmemenizi ve çıkmaz yollardan uzak durmanızı sağlayacaktır.
Hem Göreme hem de Uçhisar, Kapadokya Güvercinlik Vadisi’ni ziyaret ederken konaklamak için ideal ilçelerdir. Bununla beraber, konaklamak için çoğunlukla Göreme’deki oteller tercih edilmektedir. Göreme, Kapadokya’nın turizm merkezidir. Bölgenin genelinde öne çıkan ve turistler tarafından daha çok bilinen ilçe Göreme’dir.

Güvercinlik Vadisi Uçhisar Kalesi

Güvercinlik Vadisi Kapadokya kuşbakışı da görülebilmektedir. Kapadokya’nın en popüler destinasyonlarından biri olan Uçhisar Kalesi, vadiyi yukarıdan görmektedir.
Güvercinlik Vadisi Uçhisar nerede diye merak ediyor olabilirsiniz. Göreme kadar popüler bir yer olmayan Uçhisar, Kapadokya’nın tamamının görülebildiği bir yamaç üzerine kurulmuştur. 160 metre yüksekliğe sahip Uçhisar Kalesi, ilçedeki en popüler turistik yapıdır. Uçhisar’da bütün sokaklar bölgenin en yüksek noktası olan Uçhisar Kalesi’ne çıkmaktadır. Uçhisar’daki kale, geniş panoramik manzaralar sunmaktadır. Buradan hem Erciyes Dağı’nı hem de Güvercinlik Vadisi’nin tamamını rahatça görebilirsiniz. Uçhisar Kalesi’ne haftanın her günü 07.00 ile 17.30 arasında ziyaretçi kabul edilmektedir.

Göreme, oteller, restoranlar ve kafelerle dolu canlı bir ilçedir. Ancak Uçhisar nispeten biraz daha sakindir. Bu yüzden turistler genelde yürüyüşe Uçhisar’da başlar ve Güvercinlik Vadisi Göreme parkurunun sonunda bitirirler. Yürüyüşün tamamlanması ortalama 1,5 saat sürmektedir.

Kapadokya Güvercinlik Vadisi

Kapadokya Uç Hisar Kalesi

Güvercinlik Vadisi Nazar Boncuklu Ağaç

Güvercinlik Vadisi’nde yürüyüş esnasında yolunuzun üzerinde çıplak dalları ve yüzlerce mavi nazar süsünün asılı olduğu nazar boncuğu ağacını da görebilirsiniz. Yüzyıllar önce, bu ağacın altında genç kızların evlilik dileklerinde bulunduğuna ve rivayetlere göre kısa zamanda evlendiklerine inanılmaktadır. Günümüzde de insanlar bu ağacı ziyaret etmekte ve çeşitli dileklerde bulunmaktadır. Özellikle dilek tutulurken ağacın dallarına nazar boncuğu takılması bir gelenek haline dönüşmüştür. Nazar ağacının bulunduğu yerden Güvercinlik Vadisi’nin her noktasının izlenebildiğini söylemekte de fayda var.

Kapadokya Güvercinlik Vadisi

Kapadokya Güvercinlik Vadi Nazar Boncuğu Ağaçı

Tığraz Yeraltı Sığınağı

Güvercinlik Vadisi’nde görmeniz gereken güzellikler arasında Tığraz Yeraltı Sığınağı ve bulgur değirmeni gibi tarihi kalıntılar da bulunur. Tığraz Yeraltı Sığınağı, Uçhisar’daki ikinci büyük saraydır. İçinde çok sayıda gizli geçitler, odalar ve bölmeler vardır. Sığınağın biraz ilerisi Tekelli Mahallesi’dir. Burada eski bir bulgur değirmeni vardır.

Güvercinlik Vadisi Nevşehir

Yılın her ayı, Güvercinlik Vadisi’nin kendine özgü farklı bir güzelliğine şahit olursunuz. Vadi, kışın karla kaplıdır. Bölgede, ekimden marta kadar kış etkisini göstermektedir. Özellikle Ekim ayının başlarından itibaren hava soğumaya başlar. Soğuk rüzgarın yüzünüze estiği Kasım ve Aralık aylarında zaman zaman kar yağmaktadır. Kış mevsiminde karla kaplı Güvercinlik Vadisi’nin muhteşem manzarası görülmeye değerdir. Bu mevsimde bölgede kayak yapma imkanı da bulunmaktadır. Yaz mevsimi ise tüm vadiyi neredeyse nefes kesici bir manzaraya kavuşturur. Vadi, mart ve haziran ayları arasında ılık bir yazla karşı karşıyadır. Yaz ayları Kapadokya’da yılın en yoğun zamanıdır. Mayıs ve Ağustos ayları, bölgenin en çok ziyaretçi çektiği dönemlerdir. Bu mevsimde güneşte parlayan kayalar ve mağara evlerin duvarları göz kamaştırmaktadır. Ancak yaz günlerinde öğlen güneşinden kaçınmakta fayda vardır.
Güvercinlik Vadisi’nde Ne Yenir?
Güvercinlik Vadisi’ne yakın konumlarda tandır, testi ve çömlek kebabı gibi yöreye özgü yemekleri yiyebileceğiniz çok sayıda yerel lokanta ve restoran bulabilirsiniz. Testi veya çömlek kebabı, toprak çömlek içinde hazırlanan güveç tipi bir yemektir. Kapadokya’da mutlaka denenmesi gereken bir Anadolu spesiyalitesidir. Özellikle yol kenarında bulunan restoranlarda yemek yerken muhteşem manzarayı seyretme zevkini de tadabilirsiniz. Yemeklerin yanında sunulan üzüm şırası ve kabak tatlılarını tatmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.
Leave A Comment