Kapadokya Yemekleri

Kapadokya, dünyanın en güzel peri bacalarının bulunduğu coğrafi bir bölgedir. Üstelik bölgeyi ayrıcalıklı yapan, her yerin peri bacalarıyla sarılı olması ile sınırlı kalmamaktadır. Gün yüzüne çıkmış ve hala araştırılmaya devam eden tarihi izleri de bir o kadar önemlidir. Sonuç olarak Kapadokya, pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir bölgedir. Bu sebeple Kapadokya yemekleri de en az tarihi kadar merak edilmektedir. Çünkü Kapadokya yemekleri birçok medeniyetten izler taşımaktadır. Yani, en az Kapadokya Turları kadar ilgi çeken bir diğer şey Kapadokya yemekleridir. Özellikle kendi toprağından yapılan çömlek ve testide pişen Kapadokya yemekleri oldukça ilgi çekmektedir. Böylelikle gezdiğiniz yerler, damağınızda kalan lezzetler ile daha da unutulmaz hale gelmektedir. Kapadokya’yı sokaklarında kaybolarak keşfetmek, lezzetleriyle damağınızı şenlendirmek isterseniz, hangi restoranlarının meşhur olduğunu, ne yenilir, ne içilir kısaca inceleyelim.

Kapadokya’da Ne Yenir?

Kapadokya yöresel yemekleri ile adını duyurmayı başarmış bir bölgedir. Öyle ki bazıları Kapadokya geleneksel yemekleri olarak günümüzde de yapılmaya devam edilmektedir. Çünkü İç Anadolu Bölgesi’nde olmasından dolayı tarımsal ürünlerinde çeşit fazla olmaktadır. Bundan dolayı özellikle bakliyat ve et karışımı yemekleriyle adını duyurmaktadır. Ayrıca bu yemeklerin testi ve çömleklerde pişirilmesi ayrı bir lezzet katmaktadır. Bu sebeple Kapadokya’nın en meşhur yemekleri testi ve çömleklerin içerisinde pişirilmektedir. Bunların yanında Nevşehir’in kabak çekirdekleri ile yapılan tarifleri, köftürü, kayısısı, çömlek peyniri, çiğleme ve üzümleri meşhurdur. Hatta üzümden yapılan şarapları oldukça ünlüdür. Sadece günümüzde değil, Kapadokya’nın tarihi boyunca bu böyle devam etmiştir. Bu sebeple Kapadokya, yerli lezzetleri denemek için vazgeçilmez bir adrestir. Şimdi isterseniz Kapadokya meşhur yemekleri denilince, ilk bilinmesi gerekenleri kısaca inceleyelim.

Kapadokya’nın Meşhur Yemekleri

Kapadokya yemekleri denilince akla ilk birkaç lezzet gelmektedir. Bunlar isimlerini Kapadokya ünlü yemekleri olarak yazdırmış en bilindik lezzetlerdir. Ayrıca Kapadokya, sadece et yemeklerinde değil tatlı ve çorba çeşitlerinde de adını duyurmayı başarmış bir bölgedir. Bu sebeple Kapadokya ev yemeklerini incelerken hepsinden kısaca bahsetmek isteriz. Şöyle ki çorba olarak; düğü, paça, sütlü çorba çeşitleri bulunmaktadır. Bunların yanında içerisinde mutlaka et bulunan Kapadokya yöresel yemeklerinin en meşhurları; Nevşehir tavası ve testi kebabıdır. Üstelik kayısı yahnisi, ağpağla, sızgıt, dıvıl, gendirme, ayva dolması, nohutlu yahni ve sulu köftesi de oldukça meşhurdur. Ayrıca, Kapadokya’nın tatlı çeşitleri de en az yöresel yemekleri kadar adından söz ettirmektedir. Mesela; kayısı dolması, köftür, dolaz ve çiğlemesi oldukça ünlü Nevşehir tatlılarıdır.

Kapadokya’da Ne İçilir?

Kapadokya yemeklerinin yanında içecekleri de oldukça ün kazanmıştır. Bunlardan en fazla yaygın olanı ise şaraptır. Mazisi Kapadokya’nın tarihi kadar eskiye dayanmaktadır. Öyle ki, şarapların o dönemlerde yapıldığına dair yer altı şehirlerinde ve sığınak olarak kullanılan mağaralarda hala izleri durmaktadır. Ayrıca, şarap kadar Kapadokya’ya özgü olan ve Türkiye’nin belirli yörelerinde olduğu gibi Nevşehir’in de kendine ait öz gazozu bulunmaktadır. Bu gazozun ismi ise Nörüyon Gazozu olarak bilinmektedir. Kapadokya yemeklerinin yanında yöreye ait bu lezzeti deneyebilirsiniz. Hatta en çok çiğleme ve pide çeşitlerinin yanında tercih edilmektedir. Şimdi isterseniz Kapadokya yemeklerinin bazılarından kısaca bahsedelim.

Kapadokya Yöresel Yemekleri

Kapadokya’nın yöresel yemeklerinin çoğu et ile yapılan yemeklerdir. Ayrıca bu yemeklerin çoğu bölgede yapılan çömlek ve testilerde yapılmaktadır. İsterseniz et ile yapılan Kapadokya yemeklerini kısaca inceleyelim.
  • Testi Kebabı
  • Sulu Köfte
  • Kayısı Yahnisi
  • Çömlekte Ağpağla-Kuru Fasulye

Testi Kebabı

Kapadokya meşhur yemekleri denildiği zaman akla ilk gelen yemek testi kebabıdır. Çünkü bir İç Anadolu yemeğidir. Üstelik Kapadokya’nın toprağından yapılan meşhur testisinin içerisinde pişirilmektedir. Bu sebeple ayrı bir lezzeti olmaktadır. Ayrıca testi kebabının sunum aşaması genel olarak testi ile beraber yapılmaktadır. Hatta çoğu yerde görsel bir şov olarak sunulmaktadır. Yani testi genel olarak sunum esnasında kırılmaktadır. Sonrasında güveçten yapılan tabaklar ile servis edilmektedir. Böylelikle hem sıcaklığı korunmuş hem de görsel bir şölen ile sunulmuş olmaktadır. Ayrıca testilerin hepsi tek kullanımlıktır.

Kapadokya Yemekleri

Kapadokya Testi Kebabı

Kapadokya Testi Kebabı Nasıl Yapılır?

Nevşehir Kapadokya yemeklerinden olan testi kebabının yapım aşamasını inceleyecek olursak şu şekilde ilerlemektedir. Şöyle ki, testi kebabında kullanılan et ya dana ya da kuzu etidir. Bunun tercihi size göre değişmektedir. Doğranan etler, domates, biber, sarımsak baharat ile harmanlanmaktadır. Sonrasında harmanlanan karışım testinin içerisine doldurulmaktadır. Ancak, pişmesi yaklaşık iki buçuk saat sürdüğü için önceden sipariş verilmesi gerekmektedir. Testi kebabı aslında Kütahya yöresine ait bir yemektir. Ancak, testinin toprağı Kapadokya’ya ait olduğu için burada da yapılmaktadır. Avanos çömleklerinde piştiği için Kapadokya yemek önerileri arasında ilk sıradadır.

Sulu Köfte

Kapadokya yemeklerinin vazgeçilmez lezzetlerinden biri de sulu köfte olmaktadır. Üstelik bu köfte eğer çömleğin içerisinde pişirilirse lezzetine lezzet katmaktadır. Ayrıca Nevşehir’de Kapadokya yemeklerinin yapıldığı neredeyse tüm restoranlarda bu lezzete rastlamanız mümkündür.

Kapadokya Yemekleri

Sulu Köfte

Kapadokya Sulu Köfte Nasıl Yapılır?

Kapadokya’nın yöresel yemeklerinden olan sulu köftenin malzemelerini, yapılışını kısaca inceleyelim. Nevşehir’in ince düğüsü yani ince bulguru ile yapılmaktadır. Bulgurun içerisine yumurta, domates salçası, soğan, maydanoz, tereyağı ve kıyma katılmaktadır. Bunların yanında baharat olarak karabiber, toz biber, pul biber, tuz, nane ve kimyon eklenmektedir. Sonrasında ise bahsettiğimiz tüm malzemeler bir kap içerisinde yoğurulmaktadır. Malzemeler kıvamını aldıktan sonra, minik bir şekilde yani fındık büyüklüğünde yuvarlanmaktadır. Hazırlanan köfteler buzdolabında bir süre dinlendirildikten sonra çömleğin içerisine tereyağı, domates ve biber salçası katılıp kavrularak pişirilmektedir. Sonrasında içerisine ortalama yedi su bardağı su katılmaktadır. Su kaynadıktan sonra köfteler karıştırılmadan çömleğin içine dökülmektedir. Dökülen köfteler ile beraber su tekrar kaynayana kadar yüksek ateşte pişirilmektedir. Kaynadıktan sonra ise kısık ateşte ağır ağır pişirilmeye devam edilmektedir. En son dokunuş olarak ise bir tutam nane katılarak servise hazır bir hale gelmektedir. Kapadokya ev yemekleri arasında yer alan ve çömleğin içerisinde lezzeti katlanan sulu köfteyi mutlaka denemenizi tavsiye ederiz.

Kayısı Yahnisi

Kapadokya yemekleri içerisinde belki de en farklı yemek kayısı yahnisi olmaktadır. Çünkü yemeğin içerisinde et ile pişen bir meyve bulunmaktadır. Bu sebeple tadı oldukça merak edilmektedir. İsterseniz Kapadokya ev yemeklerinden olan kayısı yahnisini kısaca inceleyelim. Kuşbaşı et, zencefil, sarımsak, soğan, malzemeleri kavrularak yapılmaktadır. Malzemeler kavrulduktan sonra içerisine kayısı eklenmektedir. Bu şekilde hepsi birlikte tekrar kavrulmaya devam etmektedir. Sonrasında ise tuz ve karabiber eklenerek pişirilmeye bırakılmaktadır. Ayrıca bazı yapımlarda tarçın, bal ve defneyaprağı da eklenmektedir. Böylesine bir lezzeti daha önce hiç denememişsinizdir. Çünkü Nevşehir’in kayısıları ile yapılmaktadır. Bu sebeple Kapadokya yöresel yemeklerinin arasında yer almaktadır. Kapadokya’yı ziyaret ettiğiniz zaman bu farklı lezzeti denemenizi tavsiye ederiz.

Kayısı Yahnisi

Çömlekte Ağpağla-Kuru Fasulye

Kapadokya yemeklerinin en meşhurlarından biri çömlekte yapılan ağpağla yemeği olmaktadır. Bir diğer adı ise çömlekte kuru fasulyedir. Nevşehir’e özel olan ağpağla çömlekte yapılan bir yemektir. İsterseniz Kapadokya yöresel yemeklerinin arasına girmeyi başaran ağpağla yemeğinin yapımını kısaca inceleyelim. Kuru fasulye, kuşbaşı et, küp olarak doğranmış domates, soğan ve biber salçası ile hazırlanmaktadır. Ancak şunu unutmamak gerekir ki bu lezzetin asıl sırrı defneyaprağı ve karanfil olmaktadır. İlk önce kuru fasulyeler haşlanır ve malzemeler sırasıyla katılarak kavrulmaktadır. Sonrasında defneyaprağı ve karanfil eklenmektedir. Son olarak içerisine su eklenip kısık ateşte pişmesi beklenilmektedir. Nevşehir’in yöresel yemeklerinden olan bu lezzeti, merkezde bulunan neredeyse tüm esnaf lokantalarında bulabilirsiniz.

Kapadokya Yöresel Tatları

Kapadokya yemeklerinin yanında kendine has tatlıları da meşhurdur. Nevşehir’i ziyaret ettiğiniz zaman bölgeye ait olan bu tatlıları denemeden dönmemenizi tavsiye ederiz. Şimdi isterseniz Kapadokya yöresel tatlarını kısaca inceleyelim.
  • Çiğleme
  • Kayısı Dolması
  • Köftür
  • Çömlek Peyniri

Çiğleme

Kapadokya yemeklerinden sonra tatlıları da bir o kadar meşhurdur. Bunlardan en meşhur olanı çiğleme, Nevşehir’e özgü bir tatlıdır. Patenti sadece Nevşehir’e aittir. Bu tatlı şeker, yumurta, bal, tereyağı ceviz ve fındık karışımından oluşmaktadır. Karışımın hazırlığı pidenin içerisinde yapılmaktadır. Karşım hazırlandıktan sonra üzerine tereyağı eklenmektedir. Sonrasında ise odun fırınında pişirilmektedir. Belli bir süre pişirildikten sonra üzerine bal eklenmektedir. Eşsiz kıtır bir lezzete dönüşen çiğleme dilimlenerek servis edilmektedir. Adeta enerji kaynağı ve Kapadokya yöresel tatlılarından olan bu özel tadı denemenizi tavsiye ederiz.

Kayısı Dolması

Nevşehir’e özel tatlılardan bir diğeri ise kayısı dolmasıdır. Bu tatlının yapımı şu sırayla ilerlemektedir. İlk önce kayısılar yıkanmaktadır. Yıkanan kayısıların yumuşaması için kısık ateşte pişirilmesi gerekmektedir. Pişirilen kayısılar açılmaya başladıktan sonra ılıması için bir kaba alınmaktadır. Sonrasında ılıyan kayısıların içi açılarak dolma gibi doldurulmaktadır. İçerisine iri parçalı ceviz, şeker ve minik şekilde tereyağı yerleştirilmektedir. Son olarak ise içleri doldurulan kayısılar fırında karamelize olana kadar pişirilmektedir. Üstelik bu eşsiz tadı bazı esnaf lokantalarında bulabilirsiniz.

Kapadokya Yemekleri

Kayısı Dolma

Köftür

Kapadokya’da ne yenir diye düşünenler için bir özel bir tat olan köftür tavsiye edilmektedir. Çünkü Nevşehir’in yöresel lezzetlerinden biri de köftürdür. Buna Anadolu jelibonu ya da lokumu da denilmektedir. Kapadokya meşhur lezzetlerinden olan köftürün yapımı şu sırayla ilerlemektedir. Beyaz üzümün suyu çıkarıldıktan sonra toprakta mayalanması için bekletilmektedir. Sonrasında tatlandırma kıvamına gelince içerisine un eklenmektedir. Bu şekilde karıştırılıp pişirilmektedir. Pişirildikten sonra tepsilere dökülmektedir. Sonrasında damlara serilerek kurutulmaktadır. Suyunu çektikten sonra tüketilmeye hazır hale gelen köftür dilimlere ayrılarak serin bir yerde muhafaza edilmektedir. Ayrıca köftürün içerisine nişasta katanlar da olmaktadır. Nevşehir’e geldiğinizde Kapadokya yöresine ait bu lezzeti mutlaka denemenizi tavsiye ederiz.

Çömlek peyniri

Kapadokya yemekleri ve tatlılarından sonra bilinmesi gereken bir lezzet çömlek peyniridir. Nevşehir’e özgü bir lezzettir. Ayrıca bu lezzet İç Anadolu’da da yapılmaktadır. Toprağın içerisinde hiçbir katkı olmadan hazırlanmaktadır. Sadece su ve emek ile lezzetlenen bu tadı denemenizi tavsiye ederiz.

Çömlek Peyniri

Kapadokya-Nevşehir Esnaf Lokantaları

Kapadokya’yı ziyaret edenler tarihi yapıları gezdikten sonra genel olarak yöreye ait güzel yemekleri nerede yiyebileceklerini araştırmak isterler. Kapadokya yemek yerleri, Kapadokya meşhur yemekleri nerede yapılır diye. Çünkü, Nevşehir’e kadar gelip, buraya ait yemekleri tatmadan dönmek istemezler. Sizlere bunların cevabını verebilmek için “Kapadokya’da ne yenir ve Kapadokya’da yemek yenilecek yerler, Kapadokya yemek yenilecek yerler” hakkında kısaca bir sıralama yaptık. Şimdi isterseniz hem maddi olarak sizleri tatmin edecek hem de lezzet olarak damağınızı şenlendirecek olan Kapadokya esnaf lokantalarını kısaca inceleyelim. Ayrıca bahsettiğimiz Kapadokya esnaf lokantalarının hepsi Nevşehir’in merkezinde yer almaktadır. Bu sebeple ulaşım açısından sizleri zorlamayacak mekânlardır.
  • Tavacı Mustafa
  • Kahramanmaraş Paça Çorba Ve Kebap Salonu
  • Tavacı Yılmaz
  • Kokoreççi Salih Usta
  • Göreme Döner
  • Göğüş Simit Fırın
  • But Tandır
  • Halil İbrahim Sofrası
  • Kokoreççi Salih Usta

Kahramanmaraş Paça Çorba Ve Kebap Salonu

Nevşehir’in merkezinde bulunan bu mekânda birçok çorba çeşidi yapılmaktadır. Ancak, en meşhur çorbası paça çorbası olmaktadır. Bunun yanında ezogelin, mercimek, işkembe, kelle paça ve tavuk suyu çorbası da yapılmaktadır. Mercimek çorbası zerdeçal ile paça çorbası ise kemik suyuyla pişirilmektedir. Üstelik sakatat olarak şırdan ve mumbar da yapılmaktadır. Bunların yanında, sulu yemek ve ızgara çeşitleri de bulunmaktadır. Ayrıca, paça çorbası kuzu kellesinden yapılmaktadır. Onun haşlama suyuna ilikli kemik suyu karıştırılmaktadır. Sonrasında sumak ekşisi ve sarımsak eklenmektedir. Servis yapılırken ise tereyağı ile sunum yapılmaktadır. Üstelik meze servisi de bulunmaktadır. Ücret olarak ise çorbalar ortalama 15 TL’den başlayıp 30 TL’ye kadar değişiklik göstermektedir. Ancak, genel olarak uygun fiyatlı bir mekân olmaktadır. Kapadokya yemeklerinin yapıldığı, hem lezzet açısından hem de ekonomik olarak esnaf lokantası tadındaki bu mekâna uğramanızı tavsiye ederiz.
Adres: Nevşehir merkez- Türk Telekom ana bayisinin ve PTT binasının tam karşısında bulunmaktadır.

Göreme Döner

Nevşehir’de dönerin en lezzetli halini bulabileceğiniz mekândır. Öyle ki sabah dokuzda açılıp öğlen ikide eti bitmektedir. Bu sebeple erken saatlerde gitmeniz gerekmektedir. Çünkü genel olarak ikiden sonra mekân kapanmaktadır. Döner ekmek ya da lavaş arasında yapılmaktadır. Ayrıca lezzeti bölüştürmeden tek çeşit yapılmaktadır. Göreme döner hem bütçenize hem damağına uygun minik bir esnaf lokantasıdır.
Adres: Nevşehir merkez- Nissara AVM karşısında bulunan Azim Optik mağazasının yanında bulunmaktadır. Ayrıca Ziraat bankasının hemen arkasında yer almaktadır.

Göğüş Simit Fırın

Nevşehir’in merkezinde yer almaktadır. Eğer sokaklar arasında dolaşırken aperatif bir şeyler alabilecek bir yer arıyorsanız bu fırın tam size göre olmaktadır. Çünkü, Göğüş fırın simidi ve tahinli simidi ile meşhurdur. Simitlerinin kendine özgü bir lezzeti bulunmaktadır. Bunun sırrı ise sadece yoğurt mayası ve undan yapılmasıdır. İçerisinde tuz, şeker gibi başka bir katkı bulunmaktadır. Göğüş simit fırın 2020 yılında coğrafi işaret tescil belgesini almış bir mekândır. En eski fırınları bu mekândır. Ancak merkezdeki başka simitçilerde de bu lezzeti bulabilirsiniz. Çünkü hepsi buradan dağıtılmaktadır. Ama Nevşehir’in ilçelerinde nadiren karşınıza çıkmaktadır.
Adres: Nevşehir merkez- Meteris

But Tandır

Nevşehir’de tandır yemek isteyenlerin uğramadan gitmek isteyemeyeceği yerdir. Sabah 10.30 gibi hazırlıklar başlayıp ortalama 14.30 gibi servise hazır olmaktadır. Tandırlar dövme kazan içerisinde pişirilmektedir. İşin sırrı ise beş yüz derecelik yanan fırının ısısı yaklaşık yüz dereceye düştüğünde pişirilmesidir. Ayrıca lokantanın menüsünde tandırda tavuk, kelebek ve kanat ızgara çeşitleri de bulunmaktadır. Tavuğun lezzetini ilmek ilmek ayrılmasından anlayabilirsiniz. Tandırda yapılan bu lezzeti tercih ettiğiniz zaman servis içerisinde pilav ve turşu çeşitleri de bulunmaktadır. Ancak yanında verilen mezeler mevsime göre değişmektedir. Fiyatları ise tam bir bütçe dostudur. Örneğin, tandırda tavuk pilav ortalama 30TL civarında tutmaktadır.  Üstelik burası 2020 yılında coğrafi işaret tescil belgesini almış bir mekândır. Bu sebeple buraya uğrayarak bu eşsiz lezzeti denemenizi tavsiye ederiz. Ayrıca Kayseri’de de şubesi bulunmaktadır. Ancak butlar buradan gitmektedir.
Adres: Sanayi- Ziraat bankası hemen yanında bulunmaktadır.

Tavacı Yılmaz

Nevşehir’in merkezinde bulunan esnaf lokantalarından birisi de Tavacı Yılmaz’dır. Tava kebabı için ilk önce biberler doğranıp tavanın içerisine yerleştirilmektedir. Üzerine sarımsaklar doğranıp dizilmektedir. Sonrasında ise domatesler küp şeklinde doğranarak üzerine katılmaktadır. En üstüne ise et ve et yağı kullanılmaktadır. Tüm her şey hazır olduğunda odun ateşi ile odun fırınına verilmektedir. Kuyruk yağı kullanılmamaktadır. Kokmaması için ve yemeği dondurmaması için. Ayrıca etler hayvanın bel ve kalça kısmından yapılmaktadır. Tava kebabı ortalama iki saatte pişmektedir. Kebap hazır olduğunda yanında meze ile ikram edilmektedir. Bu mezeler tereyağı ile çömlek peyniri, mor lahana turşusu, soğan salatası, ezme, mevsimine göre salata çeşidi gibi olmaktadır. Mezelerin yanında sokum yani lavaş ile servis edilmektedir.
Yemeğinizi yedikten sonra Tavacı Yılmaz’ın çayını mutlaka içmenizi tavsiye ederiz. Çünkü burada çaylar odun fırınında yapılmaktadır. Ayrıca, çayın yanında Nevşehir’e özgü olan çiğleme tatlısını da yine burada yemenizi tavsiye ederiz. Çünkü, o da odun fırınında pişmektedir. Çiğleme çıtır bir sıcak sesi ile ikram edilmektedir. Üstelik Tavacı Yılmaz lokantasında pide çeşitleri ile de hizmet verilmektedir. Son olarak bu eşsiz tava kebabının fiyatı ise ortalama 60 TL’den başlamaktadır. Kapadokya yemeklerinin yapıldığı bu mekânı ziyaret edip tava lezzetini denemenizi mutlaka tavsiye ederiz. Tavacı Yılmaz nerede diyenler için adresi kısaca buraya bırakıyoruz. Kolaylıkla bulabilirsiniz.

Adres: Nevşehir merkez-foruma giderken solda kalmaktadır. Stadyumun altında bulunmaktadır.

Kapadokya Yemekleri

Tavacı Yılmaz

Halil İbrahim Sofrası- HİS

Kapadokya yemeklerinin yapıldığı bir diğer esnaf lokantasıdır. Halil İbrahim Sofrası Nevşehir’in ödüllü lezzet işletmesidir. Çünkü 2019 yılında Kız Kardeşim Projesi adı altında otuz üç ilin katıldığı bir lezzet yarışmasında Türkiye genelinde birinci olmuştur. Bu sebepten dolayı Halil İbrahim Sofrasına uğramadan Nevşehir’den gitmemenizi tavsiye ederiz. Ayrıca ev yemekleri tadında bir lezzet arıyorsanız Nermin Abla’nın el lezzetlerini mutlaka tatmalısınız. Burası hep yeni lezzetler denemektedir. Ayrıca denedikleri bu tatları ziyaretçileri de beğendikleri zaman isimlerini kendileri koyarak satışa sunmaktalardır. Burada yemek için birçok çeşit bulunmaktadır. İçli köfte, kurabiye çeşitleri, yaprak sarması, kayısı yahnisi, su böreği ve kayısı dolması gibi. Ayrıca mantı çeşitleri de yapılmaktadır. Sinop mantısı, kayseri mantısı, Nevşehir’ özel kırcı mantısı yani kesme mantısı gibi.
Üstelik burada içeceğiniz Türk kahvesi çok özel bir sunum ile servis edilmektedir. Kahvenin yanında tercih edebileceğiniz birçok tatlı ve kurabiye çeşidi bulunmaktadır. Portakallı kurabiye, Kapadokya güzeli kurabiyesi, taç mahal gibi. Bu çıtır kurabiyeleri mutlaka denemeniz tavsiye ederiz. Ayrıca kahvenin yanında tarçın, limon ve vişne suyun içine atılarak ikram edilmektedir. Buradaki kahvenin özelliği kahvenin yarısı ateşte pişmektedir. Diğer kısmı ise kahvenin etrafında bulunan toz yakılarak masaya geldikten sonra pişmektedir. Yani kahve masanızda pişmeye devam etmektedir. Kahvenin köpüğü oluştuğunda altında yanan toza üfleyerek söndürmeniz gerekmektedir. Böylelikle kahvenizi sıcak sıcak yudumlamış olmaktasınız. Kapadokya yöresel yemeklerinin yapıldığı bu eşsiz lezzet durağına mutlaka uğramanızı tavsiye ederiz.

Adres: Nevşehir merkez- Özel Kapadokya Hastanesinin hemen yanında bulunmaktadır. Buraya koca çay yolu da denilmektedir.

Kapadokya Yemekleri

Halil İbrahim Sofrası

Kokoreççi Salih Usta

Nevşehir’e sakatatı sevdiren bir esnaf lokantasıdır. Kokoreçler halka, iri tane az ya da çok pişmiş şeklinde yapılmaktadır. Salih Usta tam bir kişiye özel sipariş hazırlayan bir lokantadır. Bu sebepten dolayı özelikle gitmenizi ve ayrıcalıklı lezzeti denemenizi tavsiye ederiz. Kokoreççi Salih Usta uygun fiyatlı bir esnaf lokantasıdır. Örneğin, yarım ekmek kokoreç ortalama 35 TL’dir.

Adres: Nevşehir merkez ile Kayseri yolu üzerinde yeşil vadinin tam karşısında bulunmaktadır.

Kapadokya Yemekleri

Kokoreççi Salih Usta

Tavacı Mustafa

Tavacı Mustafa’da Kapadokya yemeklerinin en meşhurlarından olan testi kebabı ve tava kebabı yapılmaktadır. Ayrıca, bunların yanında pidenin tüm çeşitleri yapılmaktadır. Ancak, burada yapılan tava kebabı daha meşhurdur. Yapılan tava kebabının tek farkı testinin içerisinde olmamasıdır. Tam bir esnaf lokantasıdır. Bu sebeple hem lezzetli hem de uygun bir lokantadır. Eğer hem samimi hem de damak lezzetiniz için bir yer arıyorsanız buraya mutlaka uğramanızı tavsiye ederiz.

Adres: Yeni sanayi sitesi yoldan 300m ileri gidince karşınıza çıkacaktır.

Kapadokya Yemekleri

Tavacı Mustafa

Bakkal Murat

Nevşehir’e geldiğiniz zaman kırk sekiz yıldır sanayide yapılan bu tost lezzetini denemenizi tavsiye ederiz. Değişmeyen bir lezzettir. Ekmek ve Nevşehir simidi ile yapılmaktadır. Yumurtalı, karışık, sucuklu gibi çeşitleri olmaktadır. Ayrıca sucuk içi kıyması, teneke zeytini ve helvası da tostları kadar meşhurdur. Bakkal Murat adı ile bilenen bu mekân kendi halinde mütevazı bir dükkândır.
Adres: Nevşehir merkez- Sanayinin içerisinde yeni sanayi sitesi camisinin yanında yer almaktadır.

Kapadokya’nın En Meşhur Restoranları

Kapadokya’yı ziyaret ettiğiniz zaman hem lezzeti hem manzarası güzel olan bir yer düşünürseniz Nevşehir’in meşhur restoranları şu şekildedir. Sıraladığımız bu restoranlarda Kapadokya’nın en ünlü yemekleri yapılmaktadır. Ancak, Kapadokya yemeklerinin fiyatları gideceğiniz mekâna göre değişiklik göstermektedir. İsterseniz bunlardan bazılarını kısaca inceleyelim. Kapadokya’da nerede yemek yenir diyenlerin aradığı adreslerdir.
  • Saklı Konak Restoran
  • Büyük Adana Kebap
  • Muti Restoran
  • The Plum Restoran
  • Elai Restoran
  • Seki Restoran
  • No:10 Restoran
  • Old Greek Restoran
  • Omurca Art Cave Cafe
  • Todeck Cave Restoran

Büyük Adana Kebap

Nevşehir’in Göreme İlçesi’ne bağlı olan Orta Mahalle’de bulunmaktadır. Oldukça otantik, salaş ve samimi bir mekândır. Üstelik fiyatları konusunda aynı lezzetleri gibi ziyaretçilerini cezbetmektedir. Bu sebeple, Kapadokya yemeklerinin yapıldığı bu salaş mekâna uğramanızı tavsiye ederiz.

Adres: Orta Mahalle- Belediye Caddesi No:2 Göreme Belediyesinin karşısındadır.

Kapadokya Yemekleri

Büyük Adana Kebap Göreme

Muti Restoran

Kapadokya bölgesine ait olan mistik havayı, mekânına en güzel işleyen Kapadokya meşhur yemek yerlerindendir. Üstelik bu eşsiz otantik havasıyla büyüleyen restoran 250 yıllık bir kervansarayın içinde hizmet vermektedir. Bu sebeple ziyaretçilerini oldukça özel hissettirmektedir. Ayrıca, böyle bir tarihi mekânında bulunmasının hakkını vererek Osmanlı ve Türk mutfağının önemli yemeklerine menüsünde yer vermektedir. Bundan dolayı ziyaretçilerine özel bir ziyafet sunmaktadır. Sizler de damak tadınızdan ödün vermek istemiyorsanız, Kapadokya yemeklerinin özel olarak sunulduğu bu restorana uğramayı ihmal etmeyiniz.
Adres: Cumhuriyet Meydanı No:26

No:10 Restoran

Nevşehir’in Ortahisar İlçesi’nde bulunmaktadır. Burayı diğer restoranlardan ayıran özelliği ise kahvaltı konusunda oldukça zengin bir içeriğe sahip olmasıdır. Bu sebeple Kapadokya’da nerede kahvaltı yapılır diye düşünüyorsanız No:10 Restoranı size tavsiye ederiz. Ayrıca kendine has lezzetleri de bulunmaktadır. Değişik tatlar denemeyi sevenlerin hoşuna gidecek salaş Kapadokya yemek mekanlarındandır.
Adres: Ortahisar, Ulus Meydanı, Kaledibi sokak. No:17 Nevşehir.
Leave A Comment