Kapadokya Peri Bacaları

Kapadokya Peri Bacaları denildiğinde akla ilk gelen kalın gövdeli ince boyunlu ve mantar başlı objelerdir. Peri Bacaları hakkında bilinmeyen şey ise aslında sadece mantar başlı yapılar değil Kapadokya Bölgesindeki her doğal toprak yapısının bir Peri Bacası olmasıdır. Peri Bacaları doğanın ormanlar ve bitki örtüsü haricinde rüzgarları ve yağmurlarıyla şekillendirdiği olağanüstü yapılardır. Kapadokya; Aksaray, Nevşehir, Kırşehir ve Kayseri illerinin oluşturduğu bölgedir. Bu bölge içerisinde görebileceğiniz insan yapımı olmayan her toprak yapı Peri Bacası olarak adlandırılabilir. Peri Bacalarının günümüzden milyon yıl öncesinden bu yana meydana gelip varlıklarını sürdürmektedir. Günümüzde Kapadokya bölgesinde bir Peri Bacası varlığını yitirirken başka bir yerde yeni bir tanesi oluşmaktadır.

Kapadokya Peri Bacaları Oluşumu – Peri Bacaları Nasıl Oluştu?

Kapadokya doğal coğrafyasıyla adeta insanı büyüleyen bir bölgedir, bunun en büyük örnekleri ise Peri Bacalarıdır. Peri Bacaları insanı gerçekten hayran bırakacak bir hikayeye sahiptir. İlginç görünümlerinin yanı sıra arkalarında bulundurdukları hikaye de kendileri kadar ilgi çekicidir. Günümüz kaynaklarında elimizde bulunan bilgiye göre Peri Bacalarının oluşumu günümüzden 60 milyon yıl eskiye dayanmaktadır. 60 Milyon yıl önce günümüzde Kapadokya olarak adlandırdığımız bölge büyük bir göl veya iç deniz olarak bilinmektedir.  Arkeologlar tarafından onaylanan bilgilere göre 3. jeolojik dönemde Torosların yükselmesiyle Anadolu fay hattı sıkışmıştır. Fay hatlarının sıkışması Hasan ve Erciyes volkanlarının aktifleşmesine neden olmuştur. Günümüzden 60 milyon yıl öncesinde yaşanan bu olaylar bizlere bu inanılmaz doğallıktaki coğrafi bölgeyi bırakmıştır.

Hasan ve Erciyes volkanlarının patlaması sonucunda göl lav ile dolup binlerce yıl boyunca kül yağmuru altında kalmıştır. Kül yağmurları ancak aradan çok uzun bir süre geçtikten sonra bitmişti ve bölgedeki doğa olayları tekrar gerçekleşmeye başlamıştı. Zaman içerisinde yağan yağmurlar lav tabakasının içine dolup çatlaklar oluşturmuştur. Zaman içerisinde bu çatlaklar genişlemeye ve rüzgarın yumuşak tabakaya ulaşarak aşındırmasına yardım etmiştir. Gerçekten uzun ve büyük bir doğa olayı gerçekleşen bu bölgede hala rüzgarın ve yağmurun yaptığı aşındırmalar sonucu Peri Bacaları oluşumu devam etmektedir. Aşağıdaki çizimden Peri Bacalarının oluşumu hakkında görsel bilgiye ulaşabilirsiniz. Tabi bu olaylar yüzbinlerce yıl içerisinde gerçekleşmekte olup hala devam etmektedir.

Peri Bacaları Oluşumu

Kapadokya Peri Bacaları Tarihi

Kapadokya Bölgesi Hitit ve Asur Ticaret Kolonilerinden tutun günümüzdeki Türkiye Cumhuriyetine kadar neredeyse yüzlerce topluma ev sahipliği yapmıştır. Anadolu bölgesi binlerce yıl boyunca coğrafi konumu sebebiyle birçok toplum tarafından bu verimli topraklara sahip olma amacıyla saldırılara uğramıştır. Fakat bölgenin tarihi bu olaylardan çok daha öncesine dayanmaktadır. 60 milyon yıl önce Anadolu’da Toros Dağlarının yükselmesi bu olayların başlangıcı olarak kabul edilir. Torosların yükselmesi Anadolu’daki fay hattının sıkışmasına yol açarak yanardağları harekete geçirmiştir. 3. jeolojik döneme tarihlenen bu olay Hasan ve Erciyes yanardağlarını tetiklemiştir. Yanardağ patlamalarından önce İç Deniz veya Göl olarak adlandırdığımız Kapadokya kül ve lav ile dolmuştur. Kül ve lav ancak milyonlarca yıl sonrasında yağmur ve rüzgar ile aşınabilmiştir. Günümüze üstü sert altı ise yumuşak tüf kayalardan oluşan Peri Bacalarını bırakan bu olay doğanın bir mucizesidir diyebiliriz.

Anadolu’da Kapadokya bölgesinde yaşamış olan birçok toplum bulunmaktadır. Anadolu’da yaşayan bu toplumlar aynı zamanda bu kazılması kolay toprak yüzeylerini kullanarak sığınak olarak kullanmışlardır. Günümüzde hayranlıkla gezdiğimiz Yeraltı Şehirlerinin ise ilk kullanım amaçları yiyecek depolamaktı. Bu yumuşak tüf yüzeyi odacıklar şeklinde büyüten bu toplumlar zamanla Yeraltı Şehirlerini oluşturmuşlardır. Kapadokya bölgesindeki harika Peri Bacalarını görüp turlara katılmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Peri Bacası Nedir?

Kapadokya bölgesinde bulunan Peri Bacaları tarihi 60 milyon yıl öncesine dayanan yer şekilleridir. Peri Bacaları üç şekilde görülmektedir; Tamamen oluşumunu tamamlamış mantar şekilleri herkesin görmeye alışık olanıdır. Yağmurdan ve rüzgardan yumuşak tüfü aşınmış, sert tüf kafası gözükmesine rağmen boynu ve gövdesi ortaya çıkmamış olanlar. Son olarak ise hiç aşınmamış altı yumuşak üstü sert tüf kayadan tepecikler. Yukarıdaki yazımızda oluşumu hakkında genel bilgi verdiğimiz Peri Bacaları Nedir? diye soracak olursanız; Lav ve kül yağmurlarının oluşturduğu ayrıca katmanların zamanla doğal olaylarla aşınarak geldiği yapı halidir. Bu yapılar zaman içerisinde fazla aşınarak mantar başlarını kaybetmektedir. Giderek zayıflayan yumuşak tüf artık sert kafasını taşıyamadığı için düşmektedir. Yaşanan bu olay sırasında ayrıca başka bir yerde yeni bir Peri Bacası oluşmaktadır.

Peri Bacaları Nerede ? Peri Bacaları Nevşehir, Peri Bacası Nerede Görülür?

Kapadokya Peri Bacaları Nerede

Kapadokya Bölgesini Nevşehir, Aksaray, Kırşehir ve Kayseri illeri oluşturmaktadır. Bu illerinde içinde bulunduğu İç Anadolu bölgesi coğrafi açıdan birçok zenginliğe ev sahipliği yapmaktadır. Bunlardan bir çoğu tarihi yerler ve ayrıca mükemmel manzaralardır. Peri Bacaları bu tarihi zenginliklerden ve manzaralardan sadece bir tanesidir. Ayrıca Kapadokya bölgesinin neredeyse %70’inde görülen Peri Bacaları yoğunlukla Nevşehir ilinde bulunmaktadır. Nevşehir Türkiye’nin merkez noktasında bulunmaktadır. Aynı zamanda Doğu ve Batıya yakınlığı sayesinde kolayca ulaşım sağlanabilir.

İstanbul Nevşehir kaç km? İstanbul Nevşehir arası 700 km olup araba ile 6-7 saat ancak uçak ile 2 saat yolculuk sürmektedir.

Antalya Nevşehir Kaç Km? Antalya Nevşehir arası 520 km olup araba ile 4-5 saat ama uçak ile yolculuk etmek isterseniz 1.5 saat sürmektedir.

Peri Bacaları Nerede İzlenir?

Doğal bir coğrafyaya sahip olan Kapadokya aynı zamanda harika manzaralara ve huzurlu Vadilere ev sahipliği yapmaktadır. Kapadokya Bölgesindeki Vadiler henüz oluşmamış Peri Bacaları olarak adlandırabiliriz. Etrafında birçok oluşumunu yarım olarak devam ettiren Peri Bacaları bulunan vadiler inanılmaz manzaralara ev sahipliği yapmaktadır. İç Anadolu bölgesi tepelik ve dağlık alanlarından ötürü yüksekten izleyebileceğiniz manzaraları önünüze sunar. Kapadokya’da bulunan Vadiler aynı zamanda Peri Bacalarını izlemek için harika bir seçim olacaktır. Uzaktan bakıldığında görebileceğiniz kendi güzelliklerinin yanı sıra Vadinin içindeyken etrafı gözlemlemek size harika bir manzara sunacaktır. Kapadokya’da Peri Bacaları İzlemek için harika yerleri sizler için sıraladık. Kızılçukur Vadisi, Paşabağ Peri Bacaları, Dervent Vadisi ve daha fazlası için aşağıda bulunan Kapadokya Vadileri yazımıza ulaşabilirsiniz.

Peri Bacaları ATV Turu

Kapadokya bölgesinde yapılabilecek onlarca aktivite bulunmaktadır. Kapadokya’da yapılabilecek aktivitelerden bir tanesi Kapadokya ATV Turudur. ATV Turu dört tekerlekli off-road araçları ile yapılan oldukça eğlenceli ve adrenalin dolu bir aktivitedir. Extreme sporlar arasında yer alan ATV turları Kapadokya bölgesinde engebeli arazileri ve vadileri sayesinde oldukça yaygın bir şekilde düzenlenmektedir. ATV Turları Kapadokya’da zeminin elverişli olması doğrultusunda 365 gün boyunca gün doğumundan gün batımı saatlerine kadar yapılabilmektedir. Detaylı bilgi için Kapadokya ATV Turu yazımıza ulaşabilirsiniz.

Kapadokya Vadileri

Peri Bacalarıyla ünlü olan Kapadokya bölgesinde aynı zamanda birçok Vadi bulunmaktadır. Vadiler Kapadokya bölgesinin bir parçası olmasının yanı sıra harika manzaralara ev sahipliği yapmaktadır. Kapadokya’nın bitki örtüsünün Bozkır olması aynı zamanda kahverengi tonuna karışmasını sağlamaktadır. Genellikle çok az yeşillik görebileceğiniz bu bölge kahverengi Vadilerle doludur. Bu vadiler oluşumlarını tamamlamış veya oluşum aşamasındaki Peri Bacalarını içinde bulundurmaktadır.

Her biri eşsiz güzelliklere sahip olan Vadileri sıralayacak olursak;

Kızıl Vadi – Kızılçukur Vadisi

İsmini gün batımında tamamen Kızıl rengine bürünmesinden alan Kızıl Vadi Peri Bacaları ile dolu bir Vadidir. İçerisinde oluşmakta ve oluşmuş olan birçok Peri Bacası bulunduran bu Vadi kesinlikle görülmeye değer bir manzaraya sahiptir. Yüksekliği dolayısıyla sizlere harika bir manzara sunan bu Vadi; Gün batımı ve Peri Bacaları seyri için seçmeniz gereken yer olarak ilk sıraya koyabilirsiniz. Kızılçukur Vadisiyle ilgili daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Dervent Vadisi – Hayal Vadisi

Bir diğer ismi Hayal Vadisi olan Dervent Vadisi içerisinde ilginç Peri Bacaları bulundurmaktadır. İçerisinde bulunan ilginç şekillerdeki Peri Bacalarını birazda hayal gücü kullanarak bazı objeleri benzetebilirsiniz. Vadideki Peri Bacaları; Meryem Ana, Kaplumbağa, Deve, yan yana iki ördek, Timsah ve daha birçok şekle ve hayvana benzetilmektedir. Güneşin yukarda olduğu sabah veya öğlen saatlerinde gidildiğinde şekiller daha net görülmektedir. Dervent Vadisi ile ilgili daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Ihlara Vadisi

Kahverenginin elli tonu olarak adlandırabileceğimiz Kapadokya Bölgesinde nadiren görülen yeşil bir alandır. İçerisinde bir nehir bulunduran Ihlara Vadisi Milli Parkı koca toprağın içerisinde büyüyen bir ağaç gibi görülmektedir. Aksaray ilinin Güzelyurt ilçesi sınırları içerisinde yer alan bu Vadi içerisinde birçok Kilise barındırmaktadır. Uzunluğu 18 km olan bu değerli kanyon içerisinde nehir yatağında büyüyen birçok bitki ve ağaca ev sahipliği yapmaktadır. Vadi genellikle dik ve derin duvarlara sahiptir. Yüksekliği dolayısıyla harika bir manzara sahip olan bu vadiyi görmenizi tavsiye ederiz. Ihlara Vadisi ve aynı zamanda diğer vadiler ilgili daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Güvercinlik Vadisi

Güvercin yetiştiriciliği Kapadokya bölgesinde oldukça yaygındır. Bunun sebeplerinden biri Kiliselerde bulunan Fresklerin yıllar boyunca iyi korunması için Güvercin Gübresi kullanılmaktadır. Kapadokya bölgesinde oldukça fazla olan üzüm tarımına güvercin gübresinin büyük etkisi bulunmaktadır. Kapadokya bölgesindeki birçok Vadide görebileceğiniz küçük kare delikler güvercin yuvasıdır. Güvercinlik Vadisi Kapadokya’da manzara ve aynı zamanda doğa yürüyüşü için inanılmaz bir yerdir.

Peri Bacaları Efsanesi

Peri Bacaları gösterişli güzelliklerinin yanı sıra birçok efsaneye sahiptir. Fakat bunlar içerisinde en yaygın ve en dikkat çeken hikaye devler ile ilgili olandır. Peri Bacalarıyla ilgili anlatılan hikayeye göre; Bir zamanlar Kapadokya bölgesinde boyları dağlar kadar olan devler yaşardı. Dağlar boyundaki devler insanların yaptıklarına kızdıklarında onlara zarar verirlermiş. Dağlar yüksekliğinden insanlara korkunç alev dalgaları gönderen devler insanlar için oldukça tehlikelilerdi. İnsanlar bu sebeple devleri kızdırmamaya dikkat ederek yaşamaya çalışırlarmış.

O zamanlarda periler ülkesinin kralı bu devlerin zulmü altında yaşayan insanların diyarı Kapadokya yol üzerinde denk gelmişti. İnsanların haline acıyan kral perileri bölgeye çağırarak yardım etmeye karar verip tüm perileri çağırmıştır. Periler; ancak biz devleri korkutup yer altına kaçırırsak bu insanlar huzura ulaşır. Buraya gelen binlerce peri ellerindeki kar ve buz tanelerini korkunç ateşlere fırlatmaya başlamış. Hiç durmadan ateşe hem buz hem de kar ile müdahale ederek sonunda söndürmeyi başarmışlardır. Bu günden sonra insanlar ve periler arasında bir dostluk oluşmuştur. İnsanlar taşları oyarak yaptıkları evlerde periler ise sivri uçlu kayaların uçlarındaki küçük deliklerde yaşamaya başlamışlar.

İnsanların Kralının oldukça yakışıklı bir oğlu Revan ve Periler Kralının da çok güzel bir kızı Gülperi; Güzelliği ile bilinen Gülperi rüyasında gerçek hayatta asla göremeyeceğine inandığı çekici bir genç adam görmüş. Gülperi rüyasında gördüğü Revan’a aşık olmuş ve evlenmek istemişler. Ancak insanlar bu evliliğe izin vermemiş ve evliliğin iptal olması için Perilerle savaşmaya karar vermişler. Periler padişahı bu olayı öğrenince savaşıp binlerce hayatın son bulmasındansa ayrılmayı tercih etmiş. Ancak ayrılınca insanların devlerle baş edemeyeceğini düşünmüş ve emrindeki tüm perilere güvercin olmalarını emredip yine aynı yerde kalmalarını söylemiş. Böylelikle Periler artık vadilerde bulunan güvercin yuvalarını oluşturup orada yaşamaya devam etmişler. Beyaz bir güvercine dönüşen prenses her gün Revanı ziyaret etmeye gitmiştir.

One Comment
  1. […] bölgesi her açıdan bizleri etkilemeyi başaran bir yerdir. Peri Bacalarının ilginç şekilleri, yeraltı şehirleri ve kiliselerin tarihi, vadilerin doğal güzelliği bizleri […]

Leave A Comment